Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zwanger en zelfstandig bijberoep

Vraag van: 1919 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Graag wil ik starten in bijberoep maar ben ik momenteel zwanger...

 

Geniet ik nog van mijn uitkeringen waar ik recht op heb tijdens mijn moederschapsverlof/bevallingverlof als ik reeds start in bijberoep of ben ik beter dan ik wacht tot ik opnieuw aan de slag in mijn hoofdberoep?

1 Antwoorden 1. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Kim,

  Als werknemer gelden de volgende regels :

  De moederschaprust bedraagt vijftien weken, opgesplitst in twee periodes.

  Zes weken prenatale rust (voorbevallingsrust)
  Van de prenatale rust moet minstens één week worden opgenomen vóór de vermoedelijke bevallingsdatum. De overige vijf weken mag je omzetten in postnatale rust.
  Opgelet: niet alle dagen prenatale rust kunnen worden opgenomen als postnatale rust. Wel overdraagbaar zijn onder meer de dagen waarop men werkt of stempelt en wettelijke vakantiedagen. Ziektedagen zijn niet overdraagbaar.
  Negen weken postnatale rust (nabevallingsrust)
  De postnatale rust begint steeds vanaf de bevallingsdatum en moet negen weken tellen. Ze kan eventueel worden verlengd met het overdraagbare gedeelte van de prenatale rust.
  Je bepaalt zelf wanneer de moederschapsrust aanvangt, maar vóór de vermoedelijke bevallingsdatum kunnen maximaal zes weken worden opgenomen.

  Bezorg de adviserend geneesheer van je ziekenfonds een doktersattest of een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid, ingevuld door je arts. Hierop moet vermeld staan vanaf wanneer alle activiteiten worden stopgezet en wanneer de bevalling vermoedelijk zal plaatsvinden.

  Je ontvangt van het ziekenfonds een inlichtingenblad en een bewijs van werkhervatting. Het inlichtingenblad moet je zo snel mogelijk invullen en terugbezorgen aan je ziekenfonds. Je werkgever krijgt de vraag naar de loongegevens rechtstreeks van het ziekenfonds. En – indien van toepassing – levert ook de werkloosheidsdienst de gegevens rechtstreeks aan het ziekenfonds, zal je steeds laten weten bij welke werkgever en/of werkloosheidsdienst ze de gegevens heeft opgevraagd. Zo kun je nagaan of ze correct zijn.

  De wetgeving meldt dat je dus tijdens de moederschapsrust de activiteit moet stopzetten.

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  http://www.zenito.be
  http://www.startersgps.be


Deze vraag beantwoorden