Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zichtrekening eenmanszaak.

Vraag van: 919 keer bekeken ,
Financieel

Hallo,

Ik zit met enkele vragen waarop ik het antwoord maar nergens kan vinden omtrent een zichtrekening voor een eenmanszaak.

Bij de cursus van bedrijfsbeheer werd er steeds op gehamerd dat je best een aparte professionele zichtrekening opent voor je zaak. En dat je met deze rekening nooit dingen mag betalen die voor privédoeleinden zijn bestemd, want dat de fiscus die rekening dan aanziet als een privérekening en er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen die rekening en je andere privérekeningen.

Nu lees ik op enkele sites dat je voor een eenmanszaak geen "professionele" zichtrekening nodig hebt, maar dat je gewoon je privérekening mag gebruiken. En dat een professionele zichtrekening enkel geldt voor andere vennootschapsvormen zoals een bvba.
Hoe zit het nu precies in elkaar?

En mag ik met mijn huidige privé zichtrekening aankopen doen voor mijn zaak (bv. website voor de zaak) of niet? Of hou ik dit best allemaal gescheiden?

Dan lees ik nog dat je bij het openen van een zichtrekening voor je zaak, je deze rekening moet zetten op de naam van je zaak. Maar ik was van plan om te werken onder mijn eigen naam (geen vrij beroep). Maar dan lees ik dat een professionele rekening je eigen naam niet mag bevatten want dat het dan wordt aanzien als een privérekening.

En indien ik een aparte professionele zichtrekening moet openen, mag dit dan een gewone gratis zichtrekening (voor particulieren) zijn? Of moet dit met één van die professionele zichtrekeningen voor ondernemers, die vele grootbanken aanbieden?

Heel wat vragen die op eerste zicht voor de hand liggend zijn, maar toch wil ik meer duidelijkheid. Hopelijk kan iemand mij antwoorden geven.

Alvast erg bedankt!

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste KB,

  In een eenmanszaak moet je geen aparte rekening hebben. Het kan echter handig zijn om die wel te hebben. De fiscus heeft inzage in alle rekeningen die gebruikt worden om inkomsten of kosten uit je zelfstandige activiteit te ontvangen of te betalen. Ben je dus even onvoorzichtig, en je betaalt met de verkeerde rekening, of je gaat naar een groot warenhuis en koopt daar toevallig ook iets dat je in kosten van je firma wil steken, dan is die privé rekening ook een beroepsmatige rekening.
  Geenszins moet dat op naam van je zaak staan. Dat mag gerust gewoon op je naam zijn, en het type rekening doet er absoluut niet toe. Als het maar een bankrekening is. Het zijn de verrichtingen die het onderscheid maken, en zeker niet iets als de naam.

  In vennootschappen is dat anders. De rekening moet wel degelijk van de vennootschap zijn, en daardoor ook veelal een pak duurder. Aangezien met een dubbele boekhouding deze sowieso ingevoerd moet worden is er ook geen mogelijk onderscheid tussen een privé- en beroepsrekening mogelijk.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden