Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

ZIB zonder BTW nummer

Vraag van: 1319 keer bekeken Boekhouden

Ik ga starten als ZIB zonder BTW nummer. Ik werk namelijk als consulente in de directe verkoop. Ik krijg dus commissies, waarvoor er een fiche 281.50 opgemaakt wordt.

Ik heb vragen bij het volgende:

1) aangezien ik geen BTW nummer heb, moet ik dan de beroepskosten inbrengen exclusief BTW?

2) mag ik autokosten inbrengen, zoals benzine, verzekering, carwash,...? Of maak ik misschien beter gebruik van de kilometervergoeding? Wat raad u mij aan?

3) Is het voldoende om een enkelvoudige boekhouding te voeren? Moet ik ook een resultatenrekening toevoegen aan mijn personenbelasting?

Alvast bedankt voor uw hulp.

 

1 Antwoorden 1. Zelfstandigen.be

  Dag Vanessa

  Gefeliciteerd met je plannen. Voor de uitvoering ervan kun je terecht bij de partners van Startersforum. Zie http://www.startersforum.be/partners

  Klopt dat jij geen btw-nummer nodig hebt maar dat betekent niet dat je daardoor kosten minus btw moet aftrekken. Dat zou betekenen dat je doorgaans maar 79% (ingeval van 21% btw) van je kosten zou mogen aftrekken. Dat is dus niet zo daarom moet je als basis steeds het totaalbedrag in rekening brengen.

  Kilometervergoeding op forfaitaire basis kan niet voor zelfstandigen (toch niet in jouw geval). Je moet dus alle kosten bijhouden.

  Voor wat het verdere verloop m.b.t. je boekhouding betreft, heb je wellicht iets aan dit artikel: http://www.zelfstandigen.be/boekhouding


Deze vraag beantwoorden