Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

ZIB vragen

Vraag van: 1023 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste,

 

Ik wil starten als ZIB zoals vele heb ik de indruk :-) maar weet niet of dit zo verstandig is als ik dit allemaal lees! Dus heb ik hier een voorbeeld van hoe het is mijn situatie zou lopen.

 

Ik werk in loondienst (100%) en houd hier tussen de 1600 a 1700 euro netto aan over ik zou dan in ZIB 44h aan 28€ per maand gaan bij verdienen dit wil zeggen op jaarbasis (11 maanden) 13552 euro bij verdien maar hoeveel houd ik er dan effectief van over want als ik lees dat je dan maar 5420€ over houd dan is dit maar een 10 euro per uur dat ik verdien is het dan niet beter dat ik me laat inschrijven bij een baas aan 14 euro per uur en geen papier werk en dergelijke heb ??? Weet het niet maar zo goed eigenlijk :-(

1 Antwoorden 1. peter

  Beetje moeilijk uit te maken wat je vraag is, maar op het eerste zicht vraag je of in het zwart werken financieel niet beter is dan officieel?

  Uiteraard wel, maar het draagt natuurlijk niet bij aan de maatschappij, en bij de eerste controle (sociale inspectie) zou al het financieel voordeel (en nog veel meer) wel eens voor de zon kunnen verdwijnen!

  Plus, wanneer je de 44 uren/maand officieel extra werkt (als aangegeven overuren), dan krijg je niet alleen de extra inkomsten daarvan, deze inkomsten tellen dan ook nog eens mee voor berekening vakantiegeld, eindejaarspremie/13de maand enzovoorts.

  En uiteindelijk, met jouw loon dat je opgeeft, in de veronderstelling dat je normale werkuren hebt, hou je ook maar 10 Euro/uur over.
  Waarom zou je als zelfstandige voor hetzelfde werk meer overhouden?

  En de nummers die je opgeeft kloppen in grote lijnen wel, maar met een goede boekhouder en/of degelijk zelfstudie op dat vlak kan je wel wat meer overhouden.

  Met name dat je als zelfstandige alle kosten kan inbrengen, zelfs al werk je voor een uurloon (zoals bijvoorbeeld consultants), er hangen altijd kosten aan vast, kosten die je dikwijls sowieso al betaalt, moest je geen bijberoep hebben.

  Als voorbeeld elektriciteit, internet, een computer, verwarming enzovoorts, je moet uiteindelijk ergens je boekhouding, planning, facturering doen, en alle kosten daaraan verbonden mag je aftrekken, en betaal je dus minder belastingen.


Deze vraag beantwoorden