Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

ZIB starten tijdens arbeidsongeschiktheid

Vraag van: 1159 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste, Ik ben arbeidsongeschikt sinds een klein jaar en wil graag starten als zelfstandige in bijberoep (psycholoog/coach) tijdens mijn arbeidsongeschiktheid, volgens het principe van progressieve tewerkstelling. Meteen in hoofdberoep zou financieel een te groot risico vormen. Ik heb ergens gelezen dat het wel kan onder bepaalde voorwaarden. Ik weet niet of het een verschil maakt maar ik sta nog steeds onder contract bij mijn werkgever. Verder vraag ik mij af of een gelijkstelling met bijberoep of vrijstelling van sociale bijdragen als starter tot de mogelijkheden behoort? Ik ben de verschillende mogelijkheden aan het verkennen alvorens een beslissing te nemen en hoop dat u mij op weg kan helpen. Alvast bedankt!

2 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste,

  Ik zou u goed informeren bij de instantie van wie u vergoedingen krijgt wat er mogelijk is. 2. Nick Dupaix - Xerius

  Beste Iris,

  U kan vanaf het moment dat u uw uitkering behoudt een activiteit als zelfstandige in bijberoep starten.

  Echter dient u hiervoor de controle – arts van het ziekenfonds op de hoogte te brengen en die moet daarmee akkoord gaan.

  U dient uw ziekenfonds en de controlearts minstens een dag voor de aanvang te verwittigen en deze zal binnen de 30 dagen zijn antwoord aan u bezorgen. Hij moet echter volgens onze gegevens echter nog steeds akkoord gaan met de arbeidsongeschiktheid. De adviserend geneesheer mag u toestemming geven om
  opnieuw aan het werk te gaan als: het werk dat u wilt uitvoeren aangepast is aan uw gezondheidstoestand en u voor minstens 50% ongeschikt blijft op medisch vlak.

  U dient dan ook uw ziekenfonds te contacteren voor verdere informatie alvorens u als zelfstandige aan te sluiten.

  Vriendelijke groeten,

  Nick Dupaix
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden