Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

ZIB en ouderschapsverlof?

Vraag van: 1641 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik heb ook nog een vraagje. Ik zou graag starten als ZIB maar van zodra mijn zoontje naar school gaat, zou ik ook graag tijdens de grote vakantie 1 maand ouderschapsverlof opnemen aangezien we dan geen opvang hebben en hij misschien nog wat klein is om volledige (lange) dagen in een buitenschoolse opvang te moeten. Nu is het me niet duidelijk hoe het zit met de premie van de RVA. Is het correct dat bij een voltijdse onderbreking, je wel de premie ontvangt? Ik heb ook vernomen dat je het zelfstandig zijn even op non actief kunt zetten? Hoe verloopt dit dan? Hoeveel op voorhand dien je dit dan te doen om alsnog recht te hebben op de premie van de RVA?

1 Antwoorden 1. An Govaerts - Xerius

  Beste Sofie,

  Het is normaal zo dat u bij een volledige onderbreking omwille van ouderschapsverlof, u wel een premie zal ontvangen van de RVA.

  Hiervoor raden wij u echter voor de zekerheid aan om contact op te nemen met de dienst van de RVA zelf. U kan ook bijkomende informatie terugvinden op hun website http://www.rva.be

  Om uw zelfstandige activiteiten stop te laten zetten bij het sociaal verzekeringsfonds, hangt het er van af hoe lang u uw zelfstandige activiteiten gaat onderbreken. Indien u uw zelfstandige activiteiten minder dan een kwartaal stopzet, zal uw aansluiting doorlopend blijven en is er dus geen onderbreking bij het sociaal verzekeringsfonds en blijven de sociale bijdragen doorlopend verschuldigd.

  Indien u meer dan een kwartaal onderbreking heeft, kan u uw dossier bij het sociaal verzekeringsfonds laten stopzetten door het invullen van een stopzettingsformulier.

  Daarnaast dient u binnen de 15 dagen een ereverklaring te bezorgen aan het sociaal verzekeringsfonds. Als u uw activiteiten als zaakvoerder of bestuurder van een vennootschap beëindigt, moet u samen met de verklaring op eer ook een uittreksel uit het Belgisch Staatsblad bezorgen. Hieruit moet blijken vanaf wanneer u ontslagen bent uit de vennootschap.

  Bent u werkend vennoot?  Dan volstaat een ondertekende verklaring van de zaakvoerder samen met uw eigen verklaring op eer.

  Met vriendelijke groeten,
  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden