Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

ZIB beginnen als bvba?

Vraag van: 1228 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo, Ik werk momenteel in de bewaking als werknemer, en verdien een goede 1800 netto per maand. Ik werk daarvoor 3 dagen per week. De andere 4 dagen zou ik ZIB willen worden als bewakingsagent en portier. Ik zou een extra inkomen genereren van 400euro/week. Momenteel doe ik dit ook, maar ik betaal op deze extra uren dan 50% belasting. Is het dan aangeraden om ZIB als bvba te gaan beginnen? Met vriendelijke groeten

1 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Beste,

  Door de hoge opstartkost (startkapitaal en notariskosten) en het niet zo hoge bedrag van de extra inkomsten lijkt het me niet opportuun om voor een BVBA te kiezen. Daarnaast zijn er ook de talrijke formaliteiten (aangifte vennootschapsbelasting, neerleggen jaarrekening, …) die doorheen de jaren moeten voldaan worden. Ook deze zaken brengen extra kosten met zich mee.

  Je kan misschien wel een andere vennootschapsvorm overwegen, vb. de commanditaire vennootschap. Hierbij is het startkapitaal veel lager en zijn er ook minder formaliteiten te vervullen doorheen de jaren. Het voordeel hierbij is dat je belast zal worden in de vennootschapsbelasting, waar een toptarief van 33,99% geldt (ipv +/- 50% in de personenbelasting + sociale bijdragen). Wanneer je opgebouwde reserves uit de vennootschap wil halen, betaal je hierop ook wel 25% roerende voorheffing. Aan de commanditaire vennootschap zijn natuurlijk ook nadelen verbonden, zoals o.a. de onbeperkte aansprakelijkheid.

  In jouw geval is het aangewezen een meer gedetailleerde berekening te maken om na te gaan wat de beste keuze is. Een betere kostenstructuur kan ook soelaas brengen voor het (te) hoge bedrag aan te betalen belastingen.

  Maak gerust een afspraak bij een SBB kantoor in jouw buurt. Een eerste gesprek is geheel vrijblijvend.

  Vriendelijke groeten,
  Nathalie Put


Deze vraag beantwoorden