Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandigen en werkloosheid

Vraag van: 1010 keer bekeken Sociaal statuut

1. Ik heb een dading getekend waarin ik een beeindigingsvergoeding gekregen heb door onderlinge toestemming tussen werkgever en werknemer. Heb ik recht met 61 jaar en meer als 30 jaar als bediende, op een werkloosheidsuitkering als werknemer?


2. Ik kan misschien als zelfstandige terug aan de bak komen binnen enkele maanden, heb ik recht op de werkhervattingspremie en als het niet gaat als zelfstandige mag ik na 6 maanden het geprobeerd te hebben terug op de werkloosheid als bediende?

1 Antwoorden 1. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Rudy,

  1. Een akkoord onderlinge toestemming kan gevolgen hebben voor uw rechten op werkloosheid. Contacteer hiervoor een jurist gespecialiseerd in sociaal recht.

  2. In verband met de rechten op een werkhervattingspremie raad ik u aan de (vernieuwde) website van de RVA te raadplegen. Als er rechten zijn op werkloosheid en u start als zelfstandige hebt u een periode van 15 jaar dat u na de start van een zelfstandige activiteit terug kan intreden in de werkloosheid.

  3. Toch een tip voor u : u kan best uw rechten op wettelijk pensioen nagaan en een pensioenberekening laten maken. De voorwaarden om op vervroegd pensioen te kunnen gaan zijn vanaf dit jaar : minimumleeftijd 61,5 jaar met een minimumloopbaan van 40 jaar of 60 jaar en een minimumloopbaan van 41 jaar. Er zijn nog wel een aantal overgangsmaatregelen. Mocht u pensioen kunnen ontvangen zijn er ook nog een aantal mogelijkheden om een activiteit te kunnen starten onder het regime van toegelaten activiteit. Binnen bepaalde grenzen kan u dan zowel een pensioen ontvangen en een zelfstandige activiteit uitvoeren.

  Bij vragen kan u mij bereiken op 02/21.22.311

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingsloket
  http://www.zenito.be
  http://www.startersgps.be


Deze vraag beantwoorden