Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Zelfstandige met een zelfstandig bijberoep?

Vraag van: 2471 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Momenteel werk ik als zelfstandige in hoofdberoep, grafisch vormgever. Aangezien mijn dochtertje overdag thuis is, spendeer ik mijn tijd liever met haar, omdat bezig zijn met kinderen nu eenmaal veel leuker en in mijn ogen ook nuttiger is.

In de praktijk werk ik dus enkel 's avonds, nadat zij in bed ligt en 1 dag in het weekend.

Nu denk ik er aan om die liefde voor kindjes wat uit te breiden en als onthaalmoeder aan de slag te gaan. Maar aangezien de grafische vormgeving een passie is en blijft, zou ik het erg jammer vinden om dat volledig te laten vallen.

Ik vroeg me af of het mogelijk is om onthaalmoeder te worden, en daarbij zelfstandig in bijberoep. Dat het perfect te combineren valt, zie ik dagelijks, maar het moet natuurlijk ook wettelijk toegelaten zijn...

Alvast hartelijk dank voor uw antwoord!

4 Antwoorden 1. Geert Vandeput

  U moet gewoon een aanpassing aanvragen aan uw BTW-nummer bij de kruispuntbank van ondernemingen. Dit uitgaande van de veronderstelling dat u uw activiteit als onthaalmoeder ook als zelfstandige zal uitvoeren. 2. SBB Accountants en Adviseurs

  U heeft op dit moment een statuut als zelfstandige in hoofdberoep voor uw activiteit als grafisch vormgever. U mag naast deze grafische vormgeving gerust nog andere activiteiten uitoefenen als zelfstandige zoals bijvoorbeeld het opvangen van kinderen. U blijft gewoon zelfstandige in hoofdberoep maar u zal meerdere activiteiten uitoefenen onder dit statuut. U zal uw activiteit als zelfstandig onthaalouder wel moeten inschrijven in de KBO. Deze wijziging kost 81,5 euro.

  Indien u uw activiteit als grafisch vormgever uitoefent onder de vorm van een vennootschap moeten alle geplande activiteiten wel opgenomen zijn in het doel van de onderneming. Enkel de activiteiten opgenomen in het doel van de vennootschap kunnen ingeschreven worden in de KBO. 3. Fergie

  Alvast bedankt voor het antwoord.

  Ik ben inderdaad zelfstandig in hoofdberoep, maar zou graag in bijberoep gaan, en daarnaast onthaalmoeder in dienst worden.

  Het systeem van betaling van onthaalmoeder is er echter één van ‘onkostenvergoedingen’. Ik zou 19,37€/dag/kind ontvangen. Op dit bedrag heeft de dienst reeds RSZ betaald. Ik bouw dus wel een pensioen op, maar hoef geen belastingen op dit bedrag te betalen en ben ook geen ‘werknemer’.

  Is het dan wettelijk mogelijk om onthaalmoeder in hoofdberoep te worden, met een zelfstandige bij-activiteit? 4. SBB Accountants en Adviseurs

  In principe is het mogelijk om een ander beroep te combineren met het onthaalmoederschap. Dit dient wel buiten de opvanguren te gebeuren (tijdens weekdagen tussen 18u ’s avonds en 7u ’s morgens) en mag niet ten nadele van de opvang zijn.

  De onthaalouder moet bij de dienst een attest C220A aanvragen en hierop vermelden dat men een bijberoep wil uitoefenen. Dit dient men dan aan de RVA te bezorgen. Dit kan mogelijks wel invloed hebben op de opvanguitkering die men ontvangt van de dienst. Dit is niet noodzakelijk het geval, maar is afhankelijk van het bijberoep.

  Voor meer informatie hierover kan je altijd wel terecht bij de Dienst voor Onthaalouders.


Deze vraag beantwoorden