Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Zelfstandige in hoofdberoep en in bijberoep?

Vraag van: 3318 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hoi,

Ik werk momenteel als uitbaatster van een tankstation, Mijn vraag is of ik in bijberoep kan gaan als kapster aan huis?

Ik ben dus zelfstandige in hoodberoep nu...

 

5 Antwoorden 1. nelevdh - Securex ondernemingsloket

  Indien je momenteel reeds zelfstandige in hoofdberoep bent, kan je de activiteit als kapster toevoegen aan je ondernemingsnummer.

  Het is hierbij van belang of je werkt onder de vorm van een eenmanszaak, dan wel in een vennootschap. In het laatste geval moet de activiteit van kapster namelijk ook in je doel vermeld staan. Ander belangrijk element is het feit of je de nodige vaardigheden hebt als kapster. Hiervoor is specifieke beroepskennis vereist die je kan bewijzen op basis van een diploma of praktijkervaring.

  Je kan hiervoor ten rade bij het ondernemingsloket Securex – de verschillende kantoren zijn terug te vinden op onze website: http://www.securex.be/nl/zelfstandige/ 2. Dehertogh

  bedankt voor de snelle reactie!

  het probleem is dat ik dit samen met mijn mama uitbaat, ik zou in maart hier willen stoppen maar zou in die 4 maand al klanten willen zodat ik toch nog mijn geld heb van hier te werken… dus ik wil nu in bijberoep gaan als kapster (heb mijn diploma enzo) maar ik kan dit niet bij de zaak zetten omdat dit samen met mijn mama is.

  ingewikkelde situatie, ik zou nu al reclame en klanten willen lokkken zodat ik niet start met weinig klanten…maar natuurlijk kan ik geen reclame maken zonder ingeschreven te zijn denk ik! 3. SBB Accountants en Adviseurs

  Onder welke ondernemingsvorm wordt het tankstation uitgebaat? Indien jij en je mama het tankstation uitbaten onder de vorm van een vennootschap, kan je daarnaast perfect nog een eenmanszaak starten voor de uitoefening van jouw activiteiten als kapster aan huis.

  Of ben je misschien ingeschreven als zelfstandig helper bij je mama (ondernemingshoofd)? Maar ook in dat geval kan je perfect zelf starten met een eenmanszaak voor de eigen activiteiten.

  Het feit dat je op zelfstandige basis bijkomend nog activiteiten gaat uitoefenen naast de uitbating van het tankstation, verandert niets aan je sociaal statuut. Je blijft gewoon zelfstandige in hoofdberoep. Er is voor het geheel van de zelfstandige activiteiten pas sprake van een zelfstandig bijberoep indien je ook nog minstens halftijds zou werken als loontrekkende.

  Het enige wat er bijgevolg moet gebeuren, is dat de activiteiten van kapster worden ingeschreven in de KBO. De manier waarop – via welke ondernemingsvorm – is afhankelijk van jouw concrete situatie.

  Voor wat het maken van reclame betreft, is het aangewezen om nu al een ondernemingsnummer aan te vragen en dit op een later tijdstip (binnen 4 maanden) actief te laten worden. De economische inspectie gaat er immers van uit dat wanneer er reclame gemaakt wordt voor een zelfstandige activiteit, die ook wordt uitgeoefend. Wanneer het ondernemingsnummer reeds aangevraagd is, bewijst dit de effectieve intentie om te starten. 4. Dehertogh

  aja, dus ik kan nu al een btw nr aanvragen en reclame maken en deze maar activeren in maart dan bv.
  onze vennootschap is een VOF..

  En als ik hier nu vertrek in maart moet ik wss een halftijdse job zoeken min 19 u om kapster in bijberoep te kunnen behouden…

  bedankt al voor de hulp!! 5. nelevdh - Securex ondernemingsloket

  Als je uit de VOF stapt en je wil de activiteit van kapster als zelfstandige in bijberoep uitoefenen, moet je inderdaad minstens halftijds een loontrekkende activiteit hebben.

  Maak gerust een afspraak om alles eens volledig door te spreken.


Deze vraag beantwoorden