Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandige in bijberoep voordeliger?

Vraag van: 1055 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik heb een voltijds beroep maar ik heb een aantal nevenactiviteiten waar ik iets meer geld mee begin te verdienen (muzikant, fotograaf, componist).

Momenteel doe ik al deze activiteiten via t-heater (interimcontractjes). Het voordeel is dat dit administratief gezien ontzettend handig is. Ik vraag me toch af of ik niet beter zelfstandige in bijberoep zou worden.

Er zijn wel een reeks relatief grote kosten verbonden aan die activiteiten (camera's, lenzen, instrumenten,...). Kan ik die kosten inbrengen als zelfstandige in bijberoep?

Momenteel houd ik netto ongeveer 40% over.

Ik schat dat ik per jaar iets van een 4.000 à 8.000€ bruto inkomsten heb uit die activiteiten.

Met mijn hoofdberoep zit ik onder de 34.330€ bruto per jaar.

Denkt u dat het een goed idee is om in mijn geval zelfstandige in bijberoep te worden?

alvast bedankt!

1 Antwoorden 1. [email protected]

  Beste Matthias,

  als je nu stelt dat je 40% overhoudt van wat je verdient hebt zal dit als zelfstandige in bijberoep waarschijnlijk wat hoger liggen als je voldoende beroepsmatige kosten hebt.

  je zou eens moeten oplijsten welke beroepsmatige kosten je hebt die je dan kan aftrekken van je brutoinkomsten. De kosten die je opsomt zijn voor jou beroepsmatig maar ik denk ook aan een gedeelte van je telefoonkosten, internet eventueel energiekosten enz..

  Als we dan het verschil tussen omzet en kosten nemen kunnen we zien of je meer zal overhouden (vermoedelijk wel)

  Wel moet je ook nog rekening houden met de extra kosten van het zelfstandige zijn (gemeente-provinciebel, soc bijdrage, ondernemingsloket, boekhouder)


Deze vraag beantwoorden