Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Zelfstandige in bijberoep in geval van ontslag

Vraag van: 1553 keer bekeken Algemeen, Rechtsvorm, Zelfstandig bijberoep

ik overweeg een zelfstandige activiteit op te starten aangezien ik waarschijnlijk ontslag zal krijgen bij de firma waar ik momenteel werk en op die manier dan als zelfstandig consultant aan de slag kan.

kan ik best het "zelfstandige in bijberoep statuut" nu al aanvragen terwijl ik nog in dienst ben, of is het beter een vennootschap oprichten?

wat gebeurt er wanneer ik ontslagen word?  dit kan mogelijk reeds zijn einde maart (dus =/- 1 maand van nu).  uiteraard ontvang ik een ontslagvergoeding, maar kan ik nog zelfstandige in bijberoep blijven en hoe lang dan?

het kan ook zijn dat ik niet ontslagen word, maar de kans is klein.

wat doe ik best?

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Zolang je niet een andere hoofdactiviteit hebt, start je in bijberoep. Ook als je op dat moment in je opzeg zit, valt je zelfstandige activiteit onder bijberoep. Als je uitbetaald wordt voor een bepaalde perioe, valt je zelfstandige activiteit onder bijberoep.

  Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. DeWit

  Beste Alain,
  Als ik het goed begrijp mag je tijdens de periode waarvoor je ontslagvergoeding kreeg als zelfstandige in bijberoep aan de slag gaan?
  Geld dit ook als je nieuwe zelfstandige beroep een voltijdse dagtaak is?
  Voordeel is dan lagere sociale bijdrage? Zijn er nog voordelen?
  Hoe moet je dit administratief aanpakken? zijn er bijv. speciale documenten, etc?
  Moet je dit overschakelen naar hoofdberoep als de periode die gedekt is door de ontslagvergoeding voorbij is en hoe pak je dat dan aan of gaat dit automatisch?
  Alvast Bedankt!


Deze vraag beantwoorden