Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

ZELFSTANDIGE IN BIJBEROEP / BEROEPSONKOSTEN

Vraag van: 1648 keer bekeken , ,
Boekhouden

Ik ben sinds 1.1.2015 zelfstandige in bijberoep (ik werk ook nog 24u per week in dienstverband als bediende). Voor de huur van een werkingsruimte en inrichting van die werkruimte had ik geen geld en dus hebben mijn ouders dat geld voorgeschoten. Dien ik dit officieel terug te betalen of eventueel mits een overeenkomst met mijn ouders dat dit op latere termijn kan om deze onkosten als bedrijfsonkosten in mijn boekhouding op te nemen? Wat als mijn bedrijfsonkosten (eventueel terug te betalen aan mijn ouders) hoger zijn dan mijn inkomsten als zelfstandige : ik maak dus voorlopig verlies! En ik vermoed dat ik ook volgend jaar nog verlies zal maken als ik die bedrijfsonkosten mee in rekening breng. Kan ik dit verwerken in mijn aangifte in de personenbelasting deel II? (code 1600 - ontvangsten en code 1606 - bedrijfsuitgaven). Het enige voordeel dat dit heeft is dat ik dit verlies mag aftrekken in mij personenbelasting.

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Kapitaal die werd geleend is niet aftrekbaar. De huur is dat wel. De intresten ook, maar daar moet dan ook roerende voorheffing op worden ingehouden en doorgestort.

  Let ook op het annuïteitsprincipe. Je kan namelijk niet zelf kiezen op welke periode dit slaat.

  Het is dus niet omdat je iets uitgeeft dat het zomaar een aftrekbare kost is.

  De fiscus kijkt zeer wantrouwig tegenover verliezen in bijberoep. Kosten zijn pas aftrekbaar als ze dienen om een inkomen te verkrijgen of te behouden. Het opportunisme is niet aan de fiscus om te oordelen, maar maak dat het causaal verband zeer duidelijk wordt aangetoond.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. ACKERMANS

  Wat als ik deze voorgeschoten kosten toch direct terug betaal aan mijn ouders, zijn dan de aankopen van kantoormeubilair, inrichtingskosten, kantoormateriaal enz wel aftrekbaar? (de facturen voor de aanschaf van deze materialen staan wel op hun naam, of moeten deze facturen en/of terugbetaling van de voorgeschoten kosten op mijn naam staan of kan ik die facturen wel gebruiken onder het mom dat zij dit voorgeschoten hebben)?
  Ik begrijp wel dat het niet is omdat je iets uitgeeft dat het zomaar een aftrekbare kost is. Verder “huur” ik maandelijks hun auto voor €125 omdat ik zelf geen wagen heb en die wel noodzakelijk is om naar mijn zelfstandige praktijken te kunnen gaan (2 verschillende locaties). 3. Carbofisc

  In de mate dat ze beroepsmatig gebruikt worden.

  Voor wagens geldt niet alleen de beroepsmatige beperking, maar ook de fiscale beperking.

  En ja, de facturen moeten op jouw naam staan.


Deze vraag beantwoorden