Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandige in bijberoep als zanger

Vraag van: 2680 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste, Ik ben voltijds tewerkgesteld en verdien minder dan 34.330 euro per jaar. Als hobby ben ik beginnen zingen en optredens verzorgen. Eerst was dat allemaal voor de lol, nu is het iets serieuzer geworden en zou ik geld durven vragen voor optredens. Alleen durf ik dat niet goed omdat ik niet goed weet hoe dat zit met de belastingen. Ik zou gemiddeld 100 optredens per jaar kunnen verzorgen en zou zo'n 300-400 euro per optreden willen vragen. Soms zijn er maanden dat ik 20 optredens kan aannemen, andere maanden kunnen dat er maar 2 zijn. Ik denk dat ik dan best zelfstandige in bijberoep kan worden.

 • Is dit de beste oplossing?
 • Hoe pak ik dit het beste aan?
 • En de voornaamste vraag: wat hou ik er netto aan over als ik 100 optredens per jaar afwerk aan 400 euro.
 • Welke gevolgen heeft dit voor mijn inkomsten uit mijn hoofdberoep?
 • Zijn er kosten die ik kan aftrekken van de belastingen? CD's maken, vervoerskosten, kledij voor op te treden?
Kortom: alle info hieromtrent is welgekomen. Hoe zit dat trouwens met het kunstenaarsstatuut? Is die BTW dan 6% of 21%. Zijn er nog andere dingen die anders liggen als kunstenaar? Hopelijk kan mij hier iemand mee verder helpen.  

1 Antwoorden 1. [email protected]

  Beste Rudi,

  als je spreekt over 100 optredens aan 400 euro kom je op een jaaromzet van 400000 euro. Als die omzet volledig voor jou is en er staan niet teveel kosten tegenover zou ik een vennootschap overwegen om zo niet teveel sociale bijdragen als bijberoeper te moeten betalen. Bij vennootschap kan je ongeveer 55% winst overhouden bij een eenmanszaak zal dat 50% zijn + nog sociale bijdragen

  De kosten die je opsomt zijn mijn inziens allemaal beroepsmatige kosten. ik denk dat het goed is dat je eens een financieel plan opstelt van wat je aan omzet en kost verwacht te hebben en dan bekijkt welke je stappen je hierna kan nemen.

  inzake btw staat het volgende op de website van het kunstenloket:

  Diensten aan organisatoren van schouwspelen en concerten, aan uitgevers van grammofoondragers en van andere klankdragers en aan makers van films en van andere beelddragers door acteurs, orkestleiders, muzikanten en andere artiesten voor de uitvoering van toneelwerken, balletten, films, muziekstukken, circus-variete – of cabaretvoorstellingen (artikel 44, §2, 8° Wetboek btw)

  ik zou dit nog wel laten afstemmen met je btw controlekantoor maar normaal denk ik dus niet dat je btw moet rekenen.

  als je nog vragen hebt stuur gerust een mail


Deze vraag beantwoorden