Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Zelfstandige consultant

Vraag van: 1153 keer bekeken , , , ,
Algemeen, Boekhouden, Financieel, Rechtsvorm, Sociaal statuut

Besten,

Vanaf eind december word ik zelfstandige consultant met een junior profiel, wat dus wil zeggen dat ik sowieso een omzet van minder dan 100.000,00 EUR ga genereren. Ik ben serieus aan het aarzelen of ik als éénmanszaak zou starten of ik een VOF (of misschien een GCV) zou oprichten.

1. Mijn eerste vraag: als junior profiel, is het beter om als éénmanszaak van start te gaan of een VOF of GCV op te richten? Wat is op fiscaal vlak het voordeligste op vlak van belastingen?

Daarnaast wil ik tijdens mijn activiteiten als zelfstandige consultant (na een paar maand) een café oprichten.

2. Mijn tweede vraag is: mag ik het omzet verkregen als zelfstandige consultant gebruiken om mijn kosten voor het oprichten van mijn café te kunnen betalen? Kunnen deze kosten dan als beroepskost gebruikt worden en de belastingen verlagen? Is dit ook mogelijk als ik een VOF of GCV opricht als zelfstandige consultant? Of moet ik enkel als éénmanszaak (zelfstandige consultant) van start gaan en gewoon daarnaast een café oprichten en alle omzet en kosten samentellen in mijn activiteiten als éénmanszaak?

Ik zou het erg fijn vinden om hierop duidelijke antwoorden te krijgen. Dit zijn topics die telkens voorkomen waarvoor ik de juiste stappen wil nemen.

3 Antwoorden



  1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

    Tas,

    Toevallig ben ik erg thuis in de 2 sectoren die je opnoemt.
    De winstmarge als consultant met junior profiel ligt een pak hoger dan een café uitbating.
    Consultants hebben geen kosten, normale situatie is een GCV of een VOF aangeraden. Tenzij je torenhoge schulden of hypothecaire aflossingen hebt te doen als privé persoon waardoor je alle winst in de vennootschap als bezoldiging moet uitkeren om de schulden af te lossen privé, dan heeft de vennootschap geen zin.

    Betreffende je tweede vraag zou ik dus eerst een goed business plan opstellen en kijken of caféuitbating wel zin heeft, zowel voor jou persoonlijk als ook natuurlijk financieel gezien. Als je natuurlijk veel liever een café uitbaat dan consultancy doet dan kan je daar ook best mee rekening houden. Ervaring leert mij dat een café met personeel vaak al veel omzet moet draaien om dit financieel haalbaar te maken. Daarmee bedoel ik, je zal moeilijk EN het café kunnen openhouden EN je consultancy opdrachten volbrengen … tegelijkertijd.
    Als je het sowieso allebei wil doen dan kan je best bij aanvang van de oprichting van je vennootschap ook meteen al de activiteiten van café ook reeds opnemen in de statuten en bij je aanmelding als zelfstandige. Praktisch gezien :

    *mag ik het omzet verkregen als zelfstandige consultant gebruiken om mijn kosten voor het oprichten van mijn café te kunnen betalen?*

    Ja.

    *Kunnen deze kosten dan als beroepskost gebruikt worden en de belastingen verlagen?*

    Ja.

    * Is dit ook mogelijk als ik een VOF of GCV opricht als zelfstandige consultant?*

    Ja, een vennootschap gooit al zijn beroepskosten en -inkomsten samen, daarop wordt dan de fiscale winst berekend.

    *Of moet ik enkel als éénmanszaak (zelfstandige consultant) van start gaan en gewoon daarnaast een café oprichten en alle omzet en kosten samentellen in mijn activiteiten als éénmanszaak?*
    Neen dat moet niet. Pas gewoon goed op, je café uitbating is veel meer risicovol om failliet te gaan dan je consultancy activiteit.

    Positieve Groeten,
    Vincent De Backer

    Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
    http://www.deboekhouding.be



  2. Tas

    Beste Vincent,

    Eerst dank je wel voor je bericht. Het lijkt me zeer duidelijk.

    Maar toch heb ik nog bijkomende vragen:

    Dus als ik me als zelfstandige inschrijf (éénmanszaak, VOF of GCV) kan ik altijd in mijn statuut vermelden dat ik naast mijn consultancy werk ook een café zal uitbaten? Of kan ik dit na enkele maanden ook nog vermelden?



  3. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

    Dag Tas,

    Je kan het na enkele maanden uiteraard nog laten toevoegen bij de verschillende instanties.
    Dat bezorgt je enkel dubbel werk en meer administratieve kosten.. Er zal geen boete volgen indien je het allebei laat opnemen en dan uiteindelijk toch geen café uitbating begint. Het beste is dus om onmiddellijk alles te laten vermelden bij de aanmelding als zelfstandige.

    Positieve Groeten,
    Vincent De Backer

    Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
    http://www.deboekhouding.be


Deze vraag beantwoorden