Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandige als bijberoep worden?

Vraag van: 981 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik werk al meer dan 14 maanden intern bij een multinational. Ik wil zelfstandige worden, om de volgende diensten aan te bieden: websites en applicaties. Kan ik dit als bijberoep doen? Zal mijn statuut wijzigen en zal er iets veranderen aan mijn huidige contract? Mag ik nog steeds volgens de 38 uren-stelsel werken? Is dit fiscaal interessant?  

1 Antwoorden

 1. Beste antwoord


  Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Indien u wenst te starten als zelfstandige zijn er een aantal stappen die u dient te ondernemen en wij kunnen u hiermee verder helpen.

  Enkel voor het fiscale aspect neemt u best contact op met een accountant / boekhouder.

  Of u nu start in hoofdberoep of in bijberoep. De opstartformaliteiten blijven hetzelfde.

  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  U dient tevens uw professioneel rekeningnummer bij te hebben.

  2) aanvraag BTW nummer
  Na ontvangst van het ondernemingsnummer dient u een BTW nummer aan te vragen. Dit kan via ons (60,50 euro) maar dit kan u ook zelf in orde brengen.

  3) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Indien u minimum 1/2de van een voltijdse werknemer werkt kan u aansluiten in bijberoep. Indien u voltijds wenst verder te werken is er dus geen enkel probleem. Het is pas wanneer u minder gaat werken dan 1/2de dat er een omzetting gaat gebeuren naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep.
  Deze verplichte aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in bijberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 75,62 euro per kwartaal. Let wel op dat dit bedrag gelinkt is aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.419,50 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.

  4) aansluiting ziekenfonds
  Dit kan tenslotte ook via ons in orde gebracht worden. Indien u dit wenst kan u naar ons ziekenfonds overstappen zodat u slechts één contactpunt heeft voor al uw vragen. Een aansluiting bij ons ziekenfonds kan al vanaf 4 euro per maand en per persoon. Wij kunnen u dan tevens een zeer goede hospitalisatieverzekering aanbieden en een product gewaarborgd inkomen.

  Voor verdere info kan u steeds contact opnemen met één van onze client advisors. Ze nodigen u graag uit voor een gratis en gepersonaliseerd advies.

  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden