Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandige activiteit in combinatie met tijdskrediet?

Vraag van: 964 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben negen jaar werkzaam als opvoeder (sociale sector dus) aan 35u/w.

 

Daar de zorg volledig aan het veranderen is, kom ik voor enkele vragen te staan.

 

Ik geef namelijk al enkele jaren in de instelling muzieklessen (respectievelijk gitaar en piano) aan mensen met een motorische beperking. Dit is echter iets dat totaal niet in mijn job omschrijving staat of wat de instelling verlangd.

 

Ik vroeg me daarom allereerst af, of ik dit bijvoorbeeld zou kunnen uitoefenen in zelfstandig bijberoep. Muziek op maat. Op zich (en dan spreek ik uit ervaring) wel een klein gat in de markt.

 

Binnen dit project zou ik waarschijnlijk ook wel gaan samenwerken met enkele bestaande muziekscholen.

 

Daarnaast ben ik onlangs (11/7) vader geworden en geeft dit me dus de mogelijkheid om eventueel tijdskrediet aan te vragen (bvb naar 20u).

 

Ik vroeg me daarbij wel af, of ik bij dit tijdskrediet (ouderschapsverlof) dan als zelfstandig bijberoep zou mogen beginnen? Moet ik om zelfstandige in bijberoep te zijn trouwens bepaalde economische diploma's hebben? (bedrijfsbeheer?, ik weet niet wat?)

1 Antwoorden  1. Carbofisc

    Hebt u tijdskrediet, dan mag u met behoud van uw RVA-vergoeding een zelfstandige activiteit uitoefenen op voorwaarde dat u deze activiteit al ten minste 12 maanden voorafgaand aan het begin van het tijdskrediet uitoefende (in bijberoep) en op voorwaarde dat u tijdens uw tijdskrediet pensioenrechten blijft opbouwen als loontrekkende. De cumul wordt maar toegestaan gedurende maximum 12 maanden. Na deze periode vervalt de RVA-vergoeding en wordt u zelfstandige in hoofdberoep.


Deze vraag beantwoorden