Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandige activiteit beginnen

Vraag van: 1926 keer bekeken Sociaal statuut

Ik kan aan de slag in een kinderdagverblijf maar dit als zelfstandige activiteit. Kan er mij soms iemand meer uitleg geven hoe dit allemaal in zijn werk gaat want daar ben ik echt niet op de hoogte van. Ik ontvang nu momenteel werkloosheid. Mvg stephanie

1 Antwoorden  1. SBB Accountants en Adviseurs

    Het aanwerven van personeel is voor een kinderdagverblijf vaak een dure aangelegenheid. Er wordt in de sector dan ook veel gewerkt met medewerkers op zelfstandige basis. Op welke manier zal er worden samengewerkt? Zal je deel uitmaken van een vennootschap? Word je lid van de feitelijke vereniging? Of zal je als zelfstandige je diensten aanbieden aan het kinderdagverblijf? De manier waarop de samenwerking geregeld is, is van belang in het kader van de zogenaamde schijnzelfstandigheid. Indien uit de praktijk zou blijken dat je werkt onder gezag en toezicht dat gaat het niet om een samenwerking op zelfstandige basis maar om een werknemer-werkgever-relatie. In geval van een sociale inspectie kan er een herkwalificatie plaatsvinden. Een herkwalificatie van de arbeidsrelatie heeft vooral ernstige gevolgen voor de vermeende werkgever. Deze kan verplicht worden tot betaling van verbrekingsvergoedingen, achterstallig vakantiegeld, feestdagenvergoedingen, … aan de schijnzelfstandige. De RSZ kan bovendien tot 5 jaar teruggaan om van de werkgever zowel de betaling van de werkgeversbijdragen als van de werknemersbijdragen te vorderen. Daarbij komt nog dat de werkgever bij een herkwalificatie van de schijnzelfstandige naar werknemer kan vervolgd worden voor de correctionele rechtbank wegens het niet naleven van de wettelijke voorschriften inzake aangifte en betaling van de sociale zekerheidsbijdragen. Dergelijke feiten maken immers een sociaalrechtelijk misdrijf uit.

    Je bent nu werkloos. Wanneer je start als zelfstandige zal je aangesloten worden als zelfstandige in hoofdberoep. Je zal geen werkloosheidsuitkeringen meer ontvangen. Het is wel zo dat je kan terugvallen op een werkloosheidsuitkering indien je minstens 6 maanden of maximum 15 jaar actief was als zelfstandige.

    Je kan altijd een afspraak maken bij een SBB-kantoor. Bij onze startersadviseurs kan je terecht voor advies en informatie. Een eerste gesprek is steeds vrijblijvend. Een overzicht van onze kantoren vind je op http://www.sbb.be.


Deze vraag beantwoorden