Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Zelfstandig werken in buitenland vanuit België?

Vraag van: 1334 keer bekeken Algemeen

Ondertussen heb ik al veel informatie gezocht over starten als zelfstandige. Ik kom dikwijls op uw website terecht en vind de informatie duidelijk en relevant.

Nu zit ik in een specifieke situatie en ik vind nergens een duidelijk antwoord op mijn vraag. Daarom contacteer ik u en hoop dat u me kunt helpen of doorverwijzen.

Sinds 2012 woon ik in Genève (Zwitserland) en sinds 2013 werk ik hier als zelfstandige.

Alleen word ik hier niet beschouwd als zelfstandige, maar als 'werknemer met werkgevers gevestigd in het buitenland'. Daardoor komt er extra administratie bij telkens ik met een nieuwe klant samenwerk en dat document heeft me al een grote job gekost.

Bovendien is het waarschijnlijk dat ik in de komende jaren opnieuw zal verhuizen, misschien zelfs buiten Europa.

Voor deze twee redenen vraag ik me af of het niet beter is om een bedrijf op te starten in België. Ik ben zelf Belgische en mijn klanten zijn ook allemaal in België gevestigd. Dat lijkt me stabieler dan in elk nieuw land te moeten uitzoeken hoe ik als freelancer aan de slag kan en me dan te registreren.

Is het een goed idee om een bedrijf op te starten in België (VOF? E-bvba?)? Of denkt u dat dit voor mij geen goede oplossing is?

Ik hoor graag of u me hierover advies kunt geven. Als het beter is hierover een gesprek te voeren, mag u dat ook altijd laten weten.

Alvast bedankt.

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Het kan goed zijn om hier een vestiging te hebben. Zeker als je vooral met Belgische bedrijven werkt. Een belangrijk punt zal wel zijn dat je hier effectief meer moet hebben dan een postbus.
  Wat is juist de activiteit, en waar wordt die precies uitgeoefend?

  Als de activiteit in bv Zwitserland wordt uitgeoefend, dan dient er nog altijd een Zwitserse aangifte te worden ingediend. Het is niet omdat de vennootschap in België is gevestigd dat daarom automatisch enkel in België belast zal worden.

  Er komt net iets meer bij kijken dan enkel de vestiging. 2. Veerle M.

  Hartelijk bedankt voor je antwoord.

  Ik heb inderdaad al gemerkt dat in mijn situatie niets echt simpel is en dat er altijd meer bij komt kijken dan de ‘gewone administratie’.

  De activiteit zou inderdaad uitgevoerd worden in het land waar ik woon (op dit moment Zwitserland). Wil dat dan zeggen dat ik zowel in België (waar ik mijn bedrijf zou vestigen) als in het land waar ik mijn activiteit uitvoer belast word?

  Ik ben trouwens freelance eindredacteur. 3. Carbofisc

  Dan moet je buitenlandse vennootschap een afdeling hebben in het land waar je woont.

  Wellicht valt dit samen met een bekendmaking in het land waar je woont, en een inschrijving in de lokale KBO/KvK/… en de lokale BTW.


Deze vraag beantwoorden