Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandig interieurarchitecte

Vraag van: 815 keer bekeken Sociaal statuut

Beste,  

Ik ben vorig jaar afgestudeerd als interieurarchitecte. Daarna heb ik toch langer als een half jaar gezocht naar een job, veel op sollicitatie geweest maar kreeg altijd hetzelfde te horen, namelijk dat ik te weinig (geen) ervaring heb waardoor ik vaak de job niet had.

Nu mocht ik in juni beginnen bij een verlichtingsbedrijf, maar op interimbasis (weekcontracten) om iemand te vervangen die op zwangerschapsverlof ging, bij mijn sollicitatie heeft men mij gezegd dat ik waarschijnlijk na mijn interimperiode kon blijven en een vast contract zou krijgen.

Nu is het bijna zo ver, maar het is sinds enkele maanden heel rustig en heeft de baas mij gezegd dat ik hoogstwaarschijnlijk niet kan blijven omdat er niet voldoende job is voor 2 personen fulltime..   Nu ben ik wat aan het opzoeken en ik heb eigenlijk enkele keuzes, ofwel ergens in loondienst, dit is meestal in de verkoop, vaak keukenwinkels of interieurwinkels, bij een architectenbureau, maar dit is 9/10 op zelfstandige basis, een eenmanszaak (freelance) beginnen of een halftime job zoeken in loondienst en in bijberoep (ook eenmanszaak?) starten.

Nu denk ik dat een eenmanszaak (volledig zelfstandig) nog geen goed idee is aangezien ik nog geen ervaring heb en nog niet veel mensen ken in die wereld. Halftime werken en in bijberoep starten geeft iets meer zekerheid qua loon, maar ik denk op het einde van de rit meer belastingen te betalen. Op zelfstandige basis bij een bureau lijkt mij een heel toffe job omdat dat eigenlijk hetgeen is waarvoor ik gestudeerd heb en wat ik wou doen, maar ik denk nogal riskant, maar ik weet niet goed wat het allemaal in houdt en of ik dat risico zou nemen. Ik denk meer te verdienen in loondienst dan op zelfstandige basis.. Ik ken iemand die bij een bureau begonnen is op zelfstandige basis en die vertelde mij dat ze (zeker in het begin) slechts een 900 euro netto overhoudt op het einde van de maand.

Hebt u meer kennis of wat zou u mij aanraden in mijn geval?  

Alvast heel erg bedankt voor uw tijd.

1 Antwoorden  1. Carbofisc

    Beste Anouk,

    Je zal nooit minder netto overhouden en meer belastingen betalen. Dat kan niet.

    Je moet zelf even nadenken wat je wil. Wellicht zal de ervaring als zelfstandige in de toekomst beter uitdraaien dan het in loondienst werken in een winkel.


Deze vraag beantwoorden