Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

zelfstandig helper

Vraag van: 2485 keer bekeken Financieel, Sociaal statuut

Mijn man zou bij zijn broer als zelfstandig helper ingeschakeld worden, zijn broer heeft een éénmanszaak. Het zou gaan om een +/- full-time bezigheid... Ondertussen weten we dat hij geen btw nummer nodig heeft, maar enkel de sociale bijdragen zal moeten betalen. De inkomsten die hij zou verwerven als zelfstandig helper moet hij dan in de belastingaangifte blijkbaar aangeven onder Deel 2 - Baten ipv Deel 1 zoals bij een normale werknemer. Wat is de invloed van dit bedrag onder deel 2 van je personenbelasting ? Je betaalt op voorhand reeds sociale bijdragen maar geen btw of andere voorheffing. Komen we dan later niet voor verrassingen te staan bij de belastingaangifte. Stel dat je fulltime zelfstandig helper zou zijn en je grosse modo jaarlijks netto 30.000 euro zou hebben ontvangen ?

2 Antwoorden 1. Noella

  Beste,

  Gezien dit een fiscale vraag is legt u dit beter voor aan een boekhouder / fiscalist.

  Sociale bijdragen is te vergelijken met RSZ bijdragen als werknemer. Dit staat dus volledig los van de bedrijfsvoorheffing die hij gaat moeten betalen.

  Een boekhouder kan u adviseren m.b.t. de voorafbetalingen hiervan.

  Met vriendelijke groeten

  Noëlla Wouters 2. Zelfstandigen.be

  Klopt niet helemaal voor wat het fiscaal luik betreft. U betaalt vooraf immers wel degelijk btw. Dit wil zeggen, maandelijkse voorschotten en een afrekening per kwartaal. Anderzijds, zoals uzelf aangeeft, hebt u met de btw geen uitstaans (aangezien u helper bent en niet over een btw-nummer beschikt).

  U hoeft hoegenaamd niet voor verrassingen komen te staan want zelfstandigen betalen voorschotten. Dat kan meteen tijdens het eerste kwartaal (doorgaans via een bankkrediet) of gewoon per kwartaal op basis van uw inkomen. Zo klopt het plaatje op het einde van het jaar en hoeft u niet te schrikken bij ontvangst van uw aanslagbiljet.


Deze vraag beantwoorden