Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

zelfstandig chauffeur in bijberoep

Vraag van: 13941 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo, Kan je zelfstandig chauffeur in bijberoep worden? Ik bezit zelf geen vrachtwagen en heb geen vervoersvergunning maar wens nu en dan in te vallen bij firma's die een tijdelijk tekort aan chauffeurs hebben. Nu doe ik dit met dagcontracten maar dit is een zeer ingewikkeld systeem en totaal niet flexibel. De meeste bedrijven willen enkel zelfstandigen. Volgens sommige is dit niet mogelijk omdat dit een vorm van schijnzelfstandigheid is. Is er iemand die mij nuttige informatie kan bezorgen? Alvast bedankt voor de reacties.

2 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Beste,

  indien u deze activiteit op zelfstandige basis wenst uit te oefenen, stellen zich een aantal problemen. Het gaat dan immers om vervoer voor rekening van derden wat impliceert dat u een transportvergunning moet aanvragen. Een van de voorwaarden om deze vergunning te kunnen aanvragen, is dat u beschikt over een getuigschrift van vakbekwaamdheid. Een andere voorwaarde is dat u een borgtocht (9.000 euro) stelt voor het gebruikte voertuig. U kan maar een borgtocht stellen voor een “eigen” voertuig. Omdat u niet zelf over een vrachtwagen beschikt, zal er een huurovereenkomst moeten opgesteld worden voor de vrachtwagen.

  Bovendien kunt u door de sociale inspectie als schijnzelfstandige worden beschouwd indien u als zelfstandige onder dezelfde omstandigheden zal werken waaronder uw werkte als loontrekkende. 2. Janique - Securex Ondernemingsloket

  De sector van het goederen- en personenvervoer voor rekening van derden is één van de beoogde sectoren waarbij aan de hand van verschillende criteria nagegaan wordt of er economische onafhankelijkheid is.

  Blijkt dit het geval te zijn dan kan je aanzien worden als zelfstandige. lees volgende artikels :
  http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwAllDocsRead/63F4309C61CDC845C1257A80002C4408?OpenDocument&query=schijnzelfstandig
  http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwAllDocsRead/F2C511B6CAE14CCDC1257ABE002AEE0A?OpenDocument&query=schijnzelfstandig


Deze vraag beantwoorden