Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Zelfstandig bijberoep voor tijdelijke opdrachten?

Vraag van: 2603 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

kort vraagje... ik heb een fulltime contract in frankrijk en werk ook in frankrijk, doch ben aan het denken het statuut van ZIB aan  te vragen wegens korte opdrachten die ik dan in belgië kan afhandelen (theatertechniek). Heb totaal nog geen zicht op de inkomsten die me dat gaan opleveren, maar is gewoon omdat ik op deze manier facturen kan uitschrijven en de opdrachtgevers niet oedere keer met arbeidscontracten moeten werken. Zou het interessant zijn om eens te gaan horen voor ZIB? en moet ik dan ook die 3000 sociale bijdrage ieder jaar betalen, ook al verdien je bijvoorbeeld het eerste jaar amper iets? Dank alvast

2 Antwoorden 1. Dennis

  Wanneer je minstens halftijds werkt in Frankrijk en je voldoet aan de voorwaarden om een onderneming op te starten in België kan je jezelf inderdaad registeren als zelfstandige in bijberoep.

  De sociale bijdragen die je zal moeten betalen zijn afhankelijk van het inkomen dat je zal genereren uit je zelfstandige activiteiten.
  Indien je minder verdiend dan 1393.70 EUR op jaarbasis dan kan je volledig worden vrijgesteld van sociale bijdragen. Verdien je meer dan 1393,70 EUR dan ben je niet meer vrijgesteld en betaal je sociale bijdragen met een minimum van 74.22 EUR / kwartaal.
  Je kan ook zelf de berekening maken. Jaarinkomen * 21.5% /4 = kwartaalbijdragen.

  Je zal dus al een behoorlijk inkomen moeten hebben om 3000 EUR per jaar aan sociale bijdragen te betalen.

  Indien je meer informatie wil bekomen over hoe kan ik starten als zelfstandige en wat komt hier allemaal bij kijken dan kan je surfen naar http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/start/. 2. zelfstandigen.be

  Zou het kunnen dat er verwarring bestaat tussen de sociale bijdragen voor een zelfstandige in hoofdberoep en een ZIB? In die zin dat zelfstandigen in hoofdberoep een minimumbijdrage betalen die, als je ze met 4 (kwartalen) vermenigvuldigd, in de buurt van 3 000 euro uitkomt. Zoals Dennis aangeeft, is dat bij jou echter niet van toepassing.

  Een tip. Misschien is het voor jou beter om eerst “te proeven” van het zelfstandig zijn. Kwestie van een juiste of betere inschatting te kunnen maken m.b.t. jouw inkomsten als zelfstandige (in bijberoep).

  In jouw sector is het niet ongebruikelijk dat mensen eerst voor deze optie kiezen:

  http://www.zelfstandigen.be/freelance-werken/


Deze vraag beantwoorden