Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandig Bijberoep Pedicure

Vraag van: 3762 keer bekeken Algemeen, Boekhouden, Zelfstandig bijberoep

Hoi,

Mijn vriendin is gestart in zelfstandig bijberoep met medische pedicure. Om kosten te besparen, zou ik de belastingsaangifte (deel 2) zelf willen invullen volgend jaar.

We houden alle inkomsten (24 euro per behandeling) en uitgaven (onkosten aan producten, aankoop machine, etc.) netjes in een excell bij. Van alle uitgaven wordt ook een factuur of kasticket bijgehouden. De ontvangsten gebeuren in cash en worden op een aparte bankrekening (op haar naam) overgeschreven. Deze eenvoudige boekhouding volstaat, volgens ik op het internet heb gelezen.

- De pedicure machine heeft 2000 euro gekost. Ik zou die over een periode van 5 jaar willen afschrijven. Dus 400 euro per jaar als onkost in de belastingen inbrengen.
- Andere onkosten om in te brengen zijn: pedicure producten, visitekaartjes, inschrijvingskost bij ondernemingsloket + btw nummer (was 150 euro), betaalde sociale bijdragen (die zijn er nu nog niet)

Stel dat ze bruto belastbaar 3000 euro aan inkomsten binnenhaalt. En er voor 1000 kosten werden gemaakt. Dan zou ik in de personenbelasting volgende rubrieken hiervoor invullen:
Code 1600 = brutowinst = 3000 euro
code 1606 = onkosten = 1000 euro
code 1617 = herhaling code 1600 = 3000 euro
code 1627 = begindatum

Dit lijkt me in orde.

Hoeveel ze aan dit alles precies zal overhouden is me nog niet helemaal duidelijk. Haar 2000 euro netto belastbaar inkomen, wordt verminderd met 20,50 procent aan sociale bijdragen (102,50 euro te betalen per kwartaal), blijft er nog 1590 euro over, waarop dan belasting wordt geheven (volgens de 5 belastingschijven).

Er is een tooltje (Tax-Calc) waarmee je die belastingen kan uitrekenen. Ik heb dit eens ingevuld, echter kwam er geen belastingsom tevoorschijn. Wat ik vreemd vond. Misschien moet ik de wedde afkomstig uit haar hoofdberoep ook eens in dit tooltje invullen. Krijg ik dan wel een juiste berekening van de belasting. Iemand ervaring met dit tooltje ?

Of ander gratis advies dat men kan geven.
(vanuit zijn ervaring als zelfstandige in bijberoep)

We kunnen elkaar maar helpen.

Met vriendelijke groeten,
Bart

1 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Hey Bart,

  Ziet er grotendeels wel oké uit hoe je nu bezig bent.
  Een belangrijke opmerking wel, de ontvangsten moeten ingeschreven worden in een dagontvangstenboek. Een oplijsting in excel mag niet omdat een excel aanpasbaar is. Een dagontvangstenboek is een doorschrijfboek en kan je achteraf niet meer aanpassen.

  Het probleem dat je had met tax calc is omdat elke Belg recht heeft op een belastingvrije som. Een winst van € 2000 is lager dan de belastingvrije som waardoor je geen cijfer zag te voorschijnkomen. Je moet daarbij inderdaad ook de loonfiches van het hoofdberoep invullen. Als je het verschil wil zien kan je eens de codes van zelfstandigheid weghalen.

  Opgelet met de eindafrekening van de sociale bijdrage na de indienen van personenbelasting. In het startersjaar worden de sociale bijdrage bovendien geproratiseerd berekend op een volledig kalenderjaar. De belastingrekening zal dus groter uitvallen dan je origineel zou inschatten.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be


Deze vraag beantwoorden