Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zelfstandig bijberoep met vrijstelling van btw

Vraag van: 2604 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik zou graag een zelfstandig bijberoep aanvragen om klussen in de bouw te doen. Als ik nu een btw nummer heb maar verdien niet boven het toegelaten bedrag om btw in rekening te brengen bij de klanten! Is het dan mogelijk om aangekochte materialen in te brengen zoals vb.: betonmolen en klein gereedschap, stelling en dergelijke?

1 Antwoorden  1. SBB Accountants en Adviseurs

    Ik vermoed dat je bedoelt dat uw jaaromzet uit uw zelfstandig bijberoep minder dan 5.580 EUR zal zijn, waardoor je onder de zogenaamde “kleine ondernemersregeling” valt. Je moet dan geen btw op je verkoopfacturen aanrekenen, maar je hebt dan ook geen recht op recuperatie van btw op je aankopen.

    Maar, de “kleine ondernemersregeling” is een keuzemogelijkheid en geen verplichting. Dus ook indien je jaaromzet minder dan 5.580 EUR bedraagt, kan je ervoor opteren (op het formulier 604A bij de aanvraag van een btw-nummer) om als “gewone btw-belastingplichtige” op te treden. Je moet dan wel periodiek btw-aangiften indienen (per kwartaal), indien nodig facturen opmaken waarop btw dient te worden aangerekend. Keerzijde van de medaille is dan wel dat je je btw kan recupereren op de aankopen die je doet voor je economische activiteit. Aan jou dus de keuze!


Deze vraag beantwoorden