Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

zelfstandig bijberoep

Vraag van: 1860 keer bekeken Algemeen, Boekhouden, Financieel, Zelfstandig bijberoep

Beste,

Ik zou graag starten als zelfstandige in bijberoep, meerbepaald het verhuren/verkopen van feestmateriaal. ( verhuur springkasteel, statafels, tent / verkoop pampertaarten, ballonnen,.. )

Ondertussen had ik reeds een gesprek met een boekhouder, doch zijn een aantal zaken mij nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt mij best om eerst volledige info ingewonnen te hebben alvorens de stap te wagen =)

 

Hierbij nog enkele vragen:

- indien ik zelf reeds over een aantal zaken beschik ( bvb 15 klapstoelen ), kan ik deze dan ook verhuren aan klanten zonder dat deze ingebracht werden in de zaak?

- waarschijnlijk zouden we opteren voor vrijstelling van BTW te vragen. Hierbij dient er dus geen BTW aan een klant aangerekend te worden. ( tot zover ben ik mee )

Maar dan staat bijvoorbeeld op internet te lezen dat ik dan ook geen BTW kan terugkrijgen via de belastingen?

Begrijp ik het dan goed en wil dit zeggen dat ik bvb het springkasteel zonder btw moet inbrengen in de belastingen als zijnde investering. Of mag het bedrag incl BTW ingebracht worden?

- Ik heb intussen enkele bedrijven aangeschreven ( met het oog op aankopen op voorhand reeds te doen ). Sommige delen mij mede dat het niet mogelijk is gezien ik momenteel nog niet over een ondernemingsnummer / btw nummer beschik.

Bij de groothandel voor de ballonnen kan ik dit bvb dan wel al doen, doch moet ik hen zeker het btw nummer laten weten van zodra ik hierover beschik.

Nu komt bij mij de vraag naar boven: als ik vrijstelling van btw vraag dan beschik ik waarschijnlijk niet over een btw nummer? En kan ik bijgevolg geen aankopen verrichten bij deze bedrijven/ groothandelaars?

 

- Wanneer ik eventueel een privé aankoop zou doen met mijn ondernemingsnummer dan kan dit gerust (heb ik vernomen) en hoef ik gewoon zelf de factuur bij te houden indien er controle komt nav een listing opgemaakt bij de groothandel.

Op internet lees ik echter op diverse sites dat ik deze factuur aan mijn boekhouder dien over te maken met vermelding 'privé'. (En dat hij deze effectief moet inboeken).

 

Hopelijk kan iemand mij een stukje verder helpen. Momenteel lijkt het mij redelijk 'wazig' te zijn :)

 

Avast héél erg bedankt,

 

Mvg.

 

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Als je een eenmanszaak bent, ben jij de zaak. Dus ja, je kan zonder problemen zaken die je al hebt verhuren via de zaak. Belastbare inkomsten generen zonder dat er kosten kunnen worden afgetrokken zal quasi nooit tot problemen leiden.

  BTW is een belasting. Als je onder de vrijstellingsregeling werkt, dan kan je de BTW niet recupereren, maar is het een kostprijselement. Ofwel, je recupereert de BTW zelf niet, maar je kan die wel mee afschrijven.

  Als je onder de vrijstellingsregeling valt, heb je wel een BTW-nummer, maar geen recht op aftrek.

  Een factuur voor privé zit niet in je zaak. Dat moet dus geenszins in je boekhouding, … tenzij het je beroepsactiviteit is. Maw, als je pampertaarten verkoopt, en je koopt pampertaarten aan om die te verkopen, dan moet je wel degelijk deze aankopen op je zaak, en doorfactureren aan jezelf. Koop je daarentegen bv bouwmaterialen, dan moet dit niet in je boekhouding.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden