Welkom Gast. Inloggen or Registreren

6 Antwoorden

Zelf boekhouding doen

Vraag van: 1323 keer bekeken , ,
Boekhouden, Zelfstandig bijberoep

Ik ben gestart als zelfstandige (pedicure) in bijberoep en werk nog voltijds. Wat wil zeggen dat ik nog niet al te veel klanten heb. Ik heb hier erg veel vragen over. Kan iemand mij raad geven of zeggen waar ik terecht kan met mijn vragen? Ik betaal nu BTW.

* Is het niet beter om geen BTW te betalen en terug te vorderen?
* Ik wil graag mijn eigen boekhouding doen (buiten een controle 1 x per jaar)
* Om de boekhouding te doen moet ik een grootboekrekeningnummer gebruiken voor "de verkoop van mijn diensten" nl een pedicure die ik uitvoer. Welk nummer is dit?

Alvast bedankt voor de info

6 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Bij de start koos je voor het BTW-stelsel. Je kan niet zomaar overschakelen. Maar, gezien je een dienst uitvoert, en wellicht weinig BTW-plichtige klanten hebt, weinig investeringen,… zou het wellicht beter geweest zijn om het stelsel van de kleine ondernemingen en hun vrijstelling te kiezen.

  Boekhouden is niet zo moeilijk, maar de fiscale wetgeving is complex. BTW is een boetewetgeving. En afgaande op je laatste vraag heb je vrij weinig kennis van boekhouding. Je zal, toch zeker als starter, een beperkte boekhouding hebben. Wat qua kost ook beperkt zou kunnen zijn. Het nazicht en corrigeren 1x/jaar zou een stuk duurder kunnen uitvallen dan direct door iemand te laten doen, en meer kans geven op controles door de fiscus.

  Dat rekeningnummer zal trouwens een 70- zijn.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Utile

  Bedankt voor je snelle reactie.

  Het is niet dat ik NIETS van boekhouding ken. Ik weet best de grootboekrekeningnummers en ook dat het met 700 begint maar ik vroeg mij af of er een speciale onderverdeling is voor pedicures omdat het niet echt verkoop van goederen is.

  Wij gaan verhuizen naar een grotere locatie (huis met praktijkruimte) waar ik wel kosten zal moeten maken. Raad u mij aan om naar een boekhouder te gaan? Mijn ervaring is dat ik tussen de € 150 en € 200 moest betalen, wat ik behoorlijk veel vind voor iemand die al meer dan 40 uur per week in loondienst werkt en dus niet al te veel extra in bijberoep kan doen.

  Momenteel is het nog in de opstartfase maar het is de bedoeling om dit op termijn uit te bouwen maar dan spreek ik over max 2 jaar. Er zijn nog 2 opleidingen die ik wil afronden (en die duren nog tot einde 2017)

  Ik ben dan ook op zoek naar een goede boekhouder die me raad kan geven (ik kan het grootste deel van mijn boekhouding dan zelf doen zodat er enkel een controle en raad nodig is) 3. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Beste Utile,

  Zeker in het begin raad ik u aan om zich te laten bijstaan door een adviseur. Zoals Alain reeds aangaf, de boetes op “BTW vergissingen” of “nalatigheden” zijn niet mals. Dergelijke boete is al snel € 300 en meer. U kan gerust overstappen naar de BTW vrijstelling maar daarvoor moet u wel tijdig de nodige communicatie versturen naar de BTW administratie (dit kan enkel halfjaarlijks). Indien u dat wenst kan ik u daarvoor bijstaan, incl. vragen & nazicht boekhouding. Aan te raden is dat u daarvoor wel werkt met een digitaal pakket (een boekhoudsoftware die in de cloud werkt). Op die manier kan een boekhouder vanop afstand al uw boekingen controleren en nakijken. 4. Utile

  Beste,

  Ik ben er van overtuigd dat jullie beiden gelijk hebben en ga mij inderdaad laten bijstaan. Hoe kan ik in contact komen met u? Ik zou graag eerst wat info krijgen om zo dan een beslissing te nemen.

  Mvg 5. Carbofisc

  Beste,

  U kan gerust via onze site een berichtje sturen : http://www.carbofisc.be
  of de contactgegevens staan daar ook op.
  En we kunnen dan zien wat we voor u kunnen doen.

  Mvg,
  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 6. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dag Utile,

  Wat jij het liefst verkiest, kan via mail ([email protected]) of website (www.deboekhouding.be) , daar staan ook al mijn gegevens op.
  Alvast veel succes me je zaak!


Deze vraag beantwoorden