Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Zaak op naam van iemand anders?

Vraag van: 1492 keer bekeken Rechtsvorm

Ik ben een student en ik wil graag een webwinkel opstarten. Zelf heb ik alle diploma's in huis om te mogen starten. Ik wil graag een eenmanszaak starten, maar zit dan met het volgende probleem. Stel dat als ik afstudeer niet meteen werk vind? Ik ben dan niet stempelgerechtigd. Ik heb hier met mijn zus eens over gesproken (28) en zij wil de zaak wel op haar naam dragen. Wat is dan met haar belastingen (werkt fulltime) en wxat heb ik dan nog te zeggen in mijn eigen zaak? Hoe is de winstverdeling en is dit wel haalbaar?   Graag hoor ik uw deskundige uitleg.

1 Antwoorden 1. Mario Nardiello

  Het lijkt mij in deze situatie aangewezen een vennootschap op te richten, eventueel een GCV of VOF, zodat je niet naar de notaris moet en u geen minimumkapitaal nodig heeft voor de oprichting.

  Let wel, voor deze vorm van vennootschap is er een onbeperkte aansprakelijkheid, maar dit is bij eenmanszaken ook het geval.

  Je dient wel met 2 aandeelhouders te zijn, dus vb. uw zus 25% en uzelf 75% zodat u nog steeds de volledige controle heeft over de vennootschap.

  Bijgevolg kan u uw zus benoemen tot zaakvoerder, aangezien zij een full-time betrekking heeft zal dit dus gezien worden als bijberoep –> verminderde sociale bijdrage.

  Later kan u uzelf dan nog steeds benoemen tot zaakvoerder en uw zus ontslaan en eventueel haar aandelen t.b.v. 25% overnemen.


Deze vraag beantwoorden