Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Wonen op adres van de zaak

Vraag van: 1800 keer bekeken Algemeen

Hallo iedereen

 

Graag had ik wat info verkregen over zaken die ik niet weet:

Is het mogelijk om uw woonadres/hoofdverblijfplaats op hetzelfde adres te zetten als uw eenmanszaak (bijberoep)? Maw te wonen op locatie van uw zaak.

Indien nee, kan dit wel op een andere manier:

- onderverhuur in overleg met de eigenaar

- postadres ergens anders

 

Hoe zit dit met belastingaftrek als je huurt op de zaak? Kan je dit inbrengen en is dit verplicht? Want ik zou graag wonen op locatie van de zaak... liever geen btw-aftrek dan een andere locatie huren.

Het gaat dus om een webshop waar ik voeding zou verkopen van verse taarten die ik maak? Wat houdt een webshop juist in en kan ik dit via een eenmanszaak in bijbedoelingen oprichten?

 

Waarom ik dit allemaal wil weten is, omdat er een achterhuis te huur staat maar de eigenaar is nopal vaag over het pand...

 

Mijn excuses voor de lange tekst en de vele vragen maar een gewaarschuwd man is er 2 waard. 

Jullie zouden mijullie een grote dienst bewijzen! Alvast bedankt 

 

 

 

4 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dag Medine,

  Ja je mag wonen op de locatie van je zaak. Op zich moet je wel enkele dingen nakijken in het huurcontract van het achterhuis. Mag je het pand aanwenden voor beroepsdoeleinden of niet ? Meestal staat er een verbod in het huurcontract omdat beroepshuur veel zwaarder belast wordt dan privéhuur. Voor alle duidelijkheid, je bent niet verplicht om beroepshuur af te trekken van je professionele zelfstandige inkomsten. De BTW-aftrek heeft niets te maken met het al dan niet huren van een locatie.

  Je kan in een eenmanszaak, zijnde bijberoep, een web shop starten met als activiteit verkoop van taarten. Gezien het hier over voeding gaat zal je sowieso wel een vergunning moeten aanvragen bij het FAVV.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be 2. Medine

  Bedankt Vicent voor je snelle antwoord!

  Betreffende het beroepsverhuur:
  Als ik mijn webshop op het achterhuis zet, is deze webshop dan beroepsverhuur? Ik veronderstel van niet omdat ik geen handel in het pand drijf maar online
  Een 2de vraag is:
  Waar dien ik mijn privé-adres dan aan te geven want op het achterhuis staat de webshop (en mijn domicilie mag daar niet zijn…) is een postadres dan de oplossing?

  Nogmaals hartelijk bedankt en als dit doorgaat dan contacteer ik jou zeker als je nog plek hebt! 3. Carbofisc

  Beste Medine,

  Op zich is uw domicilieadres altijd het adres waar uw onderneming gevestigd is. U kan echter een andere vestigingseenheid hebben. Dat wil zeggen dat alle documenten zullen toekomen op uw domicilie, maar u kan bv een aparte winkel of ruimte of kantoor, hebben ergens anders.
  Onderverhuur kan niet aan jezelf. Het is juridisch onmogelijk om iets aan jezelf te verhuren.
  Een ander postadres is tevens een schending van het burgerlijk recht.
  De aftrek van de huur in jouw zaak houdt in dat de verhuurder hierop veel zwaarder wordt belast. Als je die huur inbrengt, is het beroepsmatige verhuur, of dat nu een werkruimte of adres van een webshop is speelt geen enkele rol.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 4. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dag Medine,

  Ik denk dat je het moeilijker maakt dan nodig. In jouw situatie zou ik gewoon de webshop op hetzelfde adres inschrijven als je domicilie maar de betaalde huurgelden niet aftrekken van je inkomsten als zelfstandige (dus fiscaal gewoonweg niet in kosten nemen).

  De haalbare winst op taartenverkoop via webshop zal niet zéér hoog worden waarbij de te betalen huur voor het achterhuis een grote hap uit de extra verdiende inkomsten zal nemen.

  Zoals Alain ook aankaart, onderverhuren aan jezelf gaat niet. Een extra vestiging is opnieuw ook extra jaarlijkse vestigingsbelasting enzoverder.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be


Deze vraag beantwoorden