Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

winst of baten

Vraag van: 2987 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Graag had ik geweten of de inkomsten van een niet-beëdigd zelfstandig vertaler (in bijberoep) in de belastingsaangifte als winst of baten moeten worden ingevuld. Dit maakt toch een belangrijk verschil qua kostenaftrek.
En als de onderneming in de KBO ingeschreven staat als handelsonderneming (bv. voor een bepaalde nacebel-code/activiteit maar niet voor een andere), kunnen de inkomsten dan nooit als baten worden ingevuld maar moet het dan altijd als winst uit handelsonderming of staat dit los van elkaar?

Alvast bedankt voor de inlichting.

3 Antwoorden 1. Luk Janssens

  Beste,

  De inkomsten uit een activiteit als vertaler worden fiscaal als baten aanzien.
  Een standpunt dat ook expliciet door Unizo wordt onderschreven
  http://www2.unizo.be/uwzaakstarten/kennisnet/wetgeving/vertaler_tolk.html

  Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofdberoep of bijberoep.

  Als u er nog andere werkzaamheden bij doet, waarvoor u bent ingeschreven als handelaar, dan worden principieel alle inkomsten als winsten worden aanzien.
  Ik heb dit eerder gezien bij een apotheker: in principe baten voor wat betreft verkoop van medicijnen, maar handelaar (over het geheel) zodra hij ook andere producten verkoopt.

  Mocht het over totaal andere werkzaamheden gaan waarvoor u ook totaal andere kosten maakt (kan ik me moeilijk voorstellen, tenzij u 2 auto’s, 2 PC’s/laptops/smarthphones koopt), dan zou je de boel misschien nog kunnen opsplitsen. Maar alvorens daarover definitief uitsluitsel te geven, zou ik eerst moeten nakijken of dit überhaupt wel kan. Mijn klanten zijn meestal het ene of het andere.

  Luk Janssens
  Actase BVBA 2. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste,

  Zoals hierboven aangegeven betreft het hier een baat.

  Ik snap uw opmerking over de kosten wel niet. Deze zijn bij de twee dezelfde. Enkel bij baten worden de sociale bijdrage apart vermeld en staan ze bij winsten mee tussen de beroepskosten.

  http://www.hanseynikel.be 3. EVL

  Beste,

  Hartelijk bedankt voor de antwoorden.

  Met mijn opmerking over de kosten doelde ik op het kostenforfait waarvoor kan geopteerd worden bij de baten, maar niet bij de winsten.
  Als ik ervoor zou kiezen om mijn werkelijke kosten aan te geven, dan zou het inderdaad niet zoveel uitmaken of ik onder baten of winsten moest aangeven omdat het op dat vlak gelijklopend is. Als ik echter kan kiezen voor het forfait van de baten, komt mij dat beter uit dan mijn werkelijke kosten te bewijzen.
  Het is dus duidelijk dat ik mijn inkomsten onder baten kan aangeven in de belastingsaangifte. Alleen weet ik niet waarom ik de hoedanigheid van handelsonderneming kreeg bij mijn inschrijving in de KBO. Ik zal inlichtingen nemen en het eventueel laten aanpassen.

  Mvg.


Deze vraag beantwoorden