Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Wie kan mij helpen met formaliteiten?

Vraag van: 1246 keer bekeken Algemeen

Ik verhuis eind september (26.09) na een verblijf van 3 jaar in Australie terug naar België.

Op dit ogenblik ben ik tewerkgesteld hier in NSW, maar ik ben van plan een zelfstandige activiteit op te starten in Vlaanderen.

Ik zal vooral administratieve en logistieke taken verrichten voor het bedrijf van mijn man in Australie, maar zal verschillende opdrachtgevers hebben.

Mijn taken omvatten o.a. scouting van hotels en toeristische bezienswaardigheden, bijhouden administratie en facturatie, agenda etc.

Kan u mij eventueel assisteren met een eerste overzicht van de door mij te verzorgen formaliteiten en voor welke diensten kan ik bij u terecht?

1 Antwoorden 1. Jeroen Kegeleers

  Beste Sonja,

  Als je in België een zelfstandige activiteit gaat beginnen zal je eerst eens moeten nadenken of je een eenmanszaak gaat oprichten of een vennootschap. Elke vorm heeft zijn voor-en nadelen.

  Kies je voor een eenmanszaak dan kan je meteen naar een ondernemingsloket gaan om alle formaliteiten te doorlopen.

  Voor een vennootschap moet er eerst een oprichtingsakte opgesteld worden. In veel gevallen (bvba, nv, cvba)  is hiervoor de tussenkomst van een notaris vereist. De notaris zorgt ook meteen voor de publicatie van de oprichting in het Belgisch Staatsblad. Voor vennootschapsvormen waar geen tussenkomst van een notaris noodzakelijk is (vof, Comm. V.)kan je hiervoor ook beroep doen op een ondernemingsloket.

  Een ondernemingsloket zorgt verder ook voor de inschrijving van je onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), de registratie bij de btw en de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds. Om je in te schrijven heb je een bankrekeningnummer voor je onderneming nodig en moet je een bewijs van de kennis bedrijfsbeheer voorleggen. Dit laatste kan bijvoorbeeld aan de hand van een diploma van het hoger onderwijs, een getuigschrift van bedrijfsbeheer,  een diploma van het ASO, TSO of KSO behaald voor 30 september 2000, …

  Alvast veel succes met je nieuwe zaak!

  Met vriendelijke groeten,

  Jeroen Kegeleers
  Klantverantwoordelijke ondernemingsloket
  Xerius


Deze vraag beantwoorden