Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Werken volgens de regels als bijberoep

Vraag van: 935 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste,

 

Ik werk voltijds als bediende (38u).

 

Hiernaast heb ik een bijverdienste waarvoor ik af en toe opdrachten uitvoer en hiervoor vergoed wordt. Dit is op freelancebasis (geen arbeidsovereenkomst) en gaat over ongeveer €200/maand.

 

Dit bedrijf vertelt me dat ik bij mijn belastingaangifte van volgend jaar zal moeten aangeven wat ik in 2014 bij hen verdiend heb, aan de hand van een overzicht wat door hen wordt bezorgd. Hierop is immers nog geen belasting betaald.

 

Men kan me naar eigen zeggen niet voorspellen hoeveel zal worden afgehouden, wat het voor mij onmogelijk maakt om nu te berekenen wat bv per uur verdien.

 

Omdat het bedrijf ook de mogelijkheid biedt dat ik mijn verdiensten per opdracht factureer, vroeg ik me af of het niet interessanter is een statuut als Zelfstandige in bijberoep aan te gaan.

 

Het bedrijf in kwestie zou bij facturatie bovenop het bedrag dat ik nu heb nog BTW uitbetalen. Bovendien zou ik bepaalde zaken kunnen inbengen als beroepskosten.

 

Ik ben gewoon op zoek naar een manier waarbij ik zelf het meeste over hou, al wil ik wel alles volgens de regels doen.

 

Alvast bedankt voor de reactie(s).

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Concreet krijg je nu enkel geld overgeschreven, geen loonfiche, geen bedrijfsvoorheffing, geen sociale zekerheid, Ergens moet je toch aanvoelen dat dat niet direct de meest correcte manier is, of toch zeker niet de manier die de wetgever prefereert.

  Vraag 1 : Ben je werknemer of ben je zelfstandige?

  Die vraag is niet aan jou om te beantwoorden. Hier gaat het over schijnzelfstandigheid. Is er een graad van ondergeschiktheid? Heb je je eigen materiaal, beslis je zelf of je werkt, hoe je werkt, wanneer je werkt,…

  Nu wordt het verwoord als een occasionele prestatie, en jij moet dat inderdaad aangeven. Dat maakt je geen freelancer.

  Afhankelijk van vraag 1 maakt dat je ofwel een werknemer of een zelfstandige.

  Hoe dan ook. Als zelfstandige ben je sociale bijdragen verschuldigd op je winst vanaf een 1400 €.

  Qua belastingen wordt het hoe dan ook bij jouw andere inkomsten gevoegd. De opdrachtgever kan dan ook geenszins zeggen hoeveel jouw fiscale druk zal zijn.


Deze vraag beantwoorden