Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Werken als zelfstandige tijdens studies

Vraag van: 1704 keer bekeken Sociaal statuut, Zelfstandig bijberoep

Beste, Als masterstudent bouwkundig ingenieur heb ik de kans gekregen om als freelance voor een studiebureau opdrachten uit te voeren. Per opdracht krijg ik een vast percentage van de prijs die wordt doorgerekend aan de klant. Graag wil ik weten of het voor mij wel interessant is om mijn activiteiten uit te voeren als ZIB. Ik zou maandelijks rond de 500 a 600 euro omzet draaien. Mijn kosten zullen vooral komen uit gsm-kosten en autokosten. Ik moet zelf niets aankopen en wordt betaalt voor mijn kennis om projecten uit te rekenen. Val ik nog wel ten laste van mijn ouders? Hoe zit het met kindergeld? Is het misschien interessanter om, met het oog dat ik nog 3 jaar lang zal studeren (manama-opleiding), een comm v op te richten. Hier zou ik de winst in kunnen laten zitten en mij enkel het minimum uit betalen zodat ik niet in de problemen kom met kindergeld en bij mijn ouders. Alvast bedankt voor het antwoord, Jeff

3 Antwoorden

  1. Beste antwoord


    Laurent De Ruyck - Xerius

    Beste Jeff,

    Dit valt perfect te combineren, indien u rekening houdt met volgende zaken.

    Inzake behoud van kinderbijslag wordt er gekeken naar:

    Het aantal gewerkte uren: Per kwartaal mag er niet meer dan 240 uren gewerkt worden (tenzij 3e kwartaal tussen 2 schooljaren).
    Het inkomen: dit mag de 520 euro bruto per maand niet overschrijden.
    Aantal studiepunten: er blijft recht op kinderbijslag als men minimum 27 studiepunten volgt.
    Leeftijd: max. 25 jaar

    Inzake sociale bijdragen: een student kan aansluiten onder de voordeelregel voor studenten (artikel 37) zolang men aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Men is vrijgesteld van sociale bijdragen zolang het inkomen uit zelfstandige activiteit onder de 1.419,50 euro netto op jaarbasis blijft.

    Wanneer u een comm.v. opricht en hierbij het inkomen dat u uit deze vennootschap haalt beperkt (520 euro / maand en 1.419.50 euro / jaar), blijft u recht hebben op kinderbijslag en zal u vrijgesteld zijn van sociale bijdragen.
    Kiest u voor een hoger inkomen (altijd rekening houdend met het grensbedrag voor behoud van kinderbijslag) zal u hierop wel sociale bijdragen verschuldigd zijn. Meer info hierover vindt u terug op de fiche barema sociale bijdragen.

    Vriendelijke groeten,

    Laurent De Ruyck
    Adviseur ondernemers
    Xerius



  2. Jeff

    Beste Laurent,

    Bedankt voor u antwoord! U spreekt van 520 euro bruto per maand. Is dit een wettelijk maximum? Omdat ik nog studeer en daarom in sommige maanden van het jaar meer tijd heb om mijn zelfstandige activiteit uit te voeren, kan het zijn dat ik bijvoorbeeld in een bepaalde maand meer dan 520 euro omzet zal hebben. Ik zal echter nooit meer dan 240u per kwartaal spenderen aan mijn activiteiten.

    Mijn omzet op jaar basis zal tegen de 10 000 euro liggen maar met grote kosten zoals aankoop blowerdoor installatie, nieuwe laptop en enkele software pakketten, zal mijn netto winst minder dan 1400 euro bedragen op jaarbasis.

    Weet u ook wat het maximum bedrag is dat ik mag verdienen opdat mijn ouders mij niet meer ten laste kunnen nemen in hun belastingaangifte?

    Graag wil ik Xerius nog bedanken voor de goede service. Ik heb zojuist mijn aanvraag, om zelfstandige in bijberoep te worden, verzonden naar Xerius.

    Vriendelijke groeten,
    Jeff Van Hout



  3. Laurent De Ruyck - Xerius

    Beste Jeff,

    Indien u op 1 januari 2014 bij uw ouders bent gedomicilieerd en uw netto inkomen in 2013 niet hoger is dan 3.070 euro blijft u fiscaal ten laste van  uw ouders. Dit grensbedrag is van toepassing als je ten laste bent van gehuwde of wettelijk samenwonende ouders. Indien u nu ten laste bent van een fiscaal alleenstaande ouder wordt dit bedrag opgetrokken tot 4.440 euro.

    Als je netto inkomen hoger ligt dan bovenvermelde grensbedragen ben je niet meer fiscaal ten laste en zullen je ouders hun belastingsvermindering verliezen.

    Dit zijn de voorwaarden om het recht op kinderbijslag te behouden als student:
    – minder dan 240u/kwartaal werken
    – minimum 27 studiepunten
    – jonger dan 25 jaar

    Indien u hierover bijkomende info wenst neemt  u best contact op met ons Kinderbijslagfonds.

    Vriendelijke groeten,

    Laurent De Ruyck
    Adviseur ondernemers
    Xerius


Deze vraag beantwoorden