Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Werken als freelancer voor buitenlandse opdrachtgevers?

Vraag van: 2027 keer bekeken Sociaal statuut

Ik ben van plan om via een buitenlandse site freelance opdrachten in de IT-sector te gaan uitvoeren. Volgens de informatie op deze site voor freelancers, hoef ik geen eigen onderneming te hebben. Ik kan ook als particulier opdrachten aanvaarden. Daarom zou ik graag weten:

1.  Moet ik in Belgie een eigen onderneming hebben zelfs al is dat voor freelancer.com zelf niet nodig.

2.  Hoe zit het met belastingsaangifte in belgie dan?  Moet dat? Of is dat niet nodig bij buitenlandse opdrachten ?

1 Antwoorden 1. Freelance Linda

  In het buitenland is het gebruikelijk dat om het even wie opdrachten kan plaatsen en aanvaarden. Dat is niet zo in België. Omdat men op deze manier studenten en “zwartwerkers” de pas wenst af te snijden. Zij werken immers doorgaans onder de prijs waardoor men de markt verstoort.

  Dat maakt dat je voor buitenlandse sites inderdaad geen eigen onderneming hoeft te hebben (en je de inkomsten dus ook niet zou kunnen aangeven).

  Vraag is natuurlijk of dit verstandig is?

  Er bestaan maar weinig landen die een systeem van btw-listing hebben (zoals in België). Daardoor is de kans dat de fiscus jou automatisch op het spoor komt, niet bijster groot. Anderzijds moet je ervan uitgaan dat degene die jou betaalt, vroeg of laat in eigen land gecontroleerd wordt.

  Dan komt het betalingsbewijs boven en zal de buitenlandse onderneming ook een verantwoordingsstuk moeten voorleggen (door jou opgemaakt). Hoe of wat daar verder mee gebeurt, is koffiedik kijken.

  Als je maar 1 keer van de site gebruik zou maken, is het niet nodig om een eigen onderneming te starten. Je kunt dan overwegen om je verdiensten als occasionele inkomsten op te nemen in jouw belastingaangifte. Dat is een voordelige regeling.

  Als je sporadisch van de site gebruik zou maken, kun je overwegen om via payroll services te werken. Tentoo is hiervoor bekend in België.

  Als het jouw bedoeling is om regelmatig te gaan freelancen, is het raadzaam om toch een eigen onderneming te overwegen.


Deze vraag beantwoorden