Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Welke stappen moet ik zetten?

Vraag van: 1056 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Sinds enkele jaren ben ik met vervroegd pensioen, als ambtenaar, ik was onderwijzeres, maar door ziekte heb ik dit moeten stoppen en moest ik met pensioen (2010). Ik geniet nu van een pensioen met aanpassing door mijn ziekte. Ik ben nu 51 jaar.

Ondertussen heb ik eenleuke hobby gevonden, ik maak sjaaltjes voor mijn honden en sinds kort ook voor andere honden. (5 € per stuk) Omdat er steeds meer en meer 'klanten' komen, vraag ik me af of ik dit mag blijven doen.  Ik wil dit dan graag officieel maken, aangeven dus.

Welke stappen moet ik daarvoor zetten?  Ik word niet rijk van deze hobby, maar wil er ook mijn pensioen niet door verliezen.  Kan ik dit dan in bijberoep doen? Als kleine zelfstandige met vrijstelling van btw?  Moet ik me dan aansluiten bij “een ondernemingsloket"?

Kunt u me helpen ... welke stappen moet ik zetten om dit in orde te krijgen?

1 Antwoorden 1. Jeroen Kegeleers - Xerius

  Beste Els,

  Wat je vraag ivm het pensioen betreft:
  Je kan inderdaad als gepensioneerd ambtenaar nog een zelfstandige activiteit uitoefenen (als gepensioneerd ambtenaar jonger dan 60 jaar is dat een aansluiting in bijberoep), maar je zal je inkomen dan wel moeten beperken tot 6.175 euro netto per jaar. Indien je jaarlijks een netto-inkomen zou hebben dat lager ligt dan 1.423,90 euro dan ben je vrijgesteld van sociale bijdragen.

  Je zal je dus inderdaad moeten registreren bij een ondernemingsloket. Zij zorgen voor de creatie van je ondernemingsnummer, eventueel de activatie bij de btw en je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds. Om je te registreren volstaat het om een bankrekeningnummer van je zaak door te geven en kopie van je diploma te bezorgen. Dit laatste is noodzakelijk om de kennis bedrijfsbeheer te bewijzen. Een diploma van onderwijzeres komt hiervoor in aanmerking.

  Met vriendelijke groeten,

  Jeroen Kegeleers
  Klantverantwoordelijke ondernemingsloket
  Xerius


Deze vraag beantwoorden