Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Welke bankrekening gebruiken als zelfstandige?

Vraag van: 6323 keer bekeken Boekhouden

Maakt het eigenlijk uit met welke bankrekening je je kosten betaalt als zelfstandige? De bankrekening voor de zaak is er namelijk nog niet. Ik neem aan dat je enkel kunt betalen met een betaalmiddel dat op jouw naam staat? Of wordt daar zelfs niet naar gekeken?

4 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Alvorens u met een zelfstandige activiteit start dient er een aparte zichtrekening geopend te worden die verschilt van de privérekening. Is het een onderneming natuurlijk persoon (eenmanszaak) dan wordt dit rekeningnummer geopend op uw eigen naam. Beslist u een onderneming rechtspersoon (vennootschap) op te richten, dan dient het rekeningnummer op naam van de vennootschap te staan.

  Deze rekening dient uitsluitend gebruikt te worden voor verrichtingen i.v.m. uw zelfstandige activiteit. Het rekeningnummer, de naam van uw onderneming en de naam van de financiële instelling moeten voorkomen op al de handelsdocumenten van uw onderneming. 2. Gilles

  Het betreft hier aankopen voor de start van de zaak om ze later in te brengen als kost. Ik ga namelijk een webshop in bijberoep starten, maar aangezien de ontwikkeltijd van een (degelijke) webshop redelijk lang is, wil ik hier nu al aan beginnen. 3. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Voor info over hoe u kosten boekhoudkundig moet verwerken neemt u best contact op met een boekhouder.

  Het is altijd mogelijk om de gegevens van de éénmanszaak achteraf nog aan te passen maar hiervoor dient er dan wel opnieuw het door de overheid opgelegde tarief betaald te worden. Momenteel kost het 79,00 euro om een ondernemingsnummer aan te vragen, te wijzigen of stop te zetten. De tarieven van volgend jaar zijn nog niet gekend. Dit kunnen dezelfde tarieven zijn of dit kan een hoger of een lager tarief zijn.

  Dus stel u wenst uw éénmanszaak op te starten per 01.06.2013 dan dient u nu 79,00 euro te betalen om een ondernemingsnummer te bekomen. Ziet u volgend jaar in februari bijvoorbeeld dat u kan starten per 01.04.2013 i.p.v. 01.06.2013 dan kan u steeds terug naar het ondernemingsloket komen om deze datum te laten wijzigen maar dan dient u het op dat moment geldend tarief voor de wijziging te betalen.

  Indien u wenst in te schrijven of verdere info wenst te bekomen m.b.t. de opstart van uw zelfstandige activiteit of het sociaal statuut van de zelfstandige dan bent u steeds welkom bij ons op kantoor.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl 4. Mireille Coumans FM Partners Boekhoudkantoor

  Aangezien je begint in bijberoep, is het niet erg om je inschrijving als zelfstandige enekel maanden “te vroeg’ te hebben staan. Je betaald namelijk toch geen minimale sociale bijdragen. Tot een inkomen van 1393,- op jaarbasis, betaal je geen bijdragen.

  Tip: als je verlies maakt in het eerste jaar, schuif dit dan door naar het volgende boekjaar, dan betaal je dan minder sociale bijdragen.

  Succes.


Deze vraag beantwoorden