Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Welk statuut aannemen voor les geven?

Vraag van: 952 keer bekeken Sociaal statuut

Ik ben na 7 jaar ervaring in de privésektor naar het onderwijs gegaan maar na drie jaar zou ik graag de grote sprong maken om zelfstandig te worden. Ik geef bijlessen, coaching van jongeren en gezinnen, begeleiding van ceremoniën, ... Welk statuut moet ik hiervoor nemen? Ik zie door de bos de bomen niet en graag nood aan advies.

2 Antwoorden



 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste,

  ik zou gewoon voor een eenmanszaak in beginfase opteren tenzij u er al zeker van zou zijn dat u een winst van boven de 50.000 euro op jaarbasis zou genereren.

  Veel succes in ieder geval!



 2. Frederik De Schrijver - Xerius

  Beste,

  Je kan inderdaad kiezen voor de oprichting van een eenmanszaak.

  Volgende zaken kan een sociaal verzekeringsfonds en ondernemingsloket voor jou in orde brengen:

  1. Inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

  Bij de opstart gaan we jouw onderneming met de uit te oefenen activiteit(en) inschrijven in de KBO. De kostprijs is € 82,50/per vestiging (wettelijk tarief).

  Bij deze inschrijving gaan we jouw ondernemersvaardigheden nakijken. Voor het opstarten van een eigen zaak moet de basiskennis bedrijfsbeheer aangetoond worden. Dit kan op basis van een diploma, getuigschrift of wettige praktijkervaring.

  Ook de aanvraag tot activatie van het BTW nummer wordt geregeld.  De kostprijs hiervoor is € 55, excl. BTW.

  2. Inschrijving als zelfstandige

  Dit brengen wij ook tegelijkertijd in orde. Als je nog minstens 60% van een voltijds uurrooster presteert als vastbenoemde leerkracht (50% als niet-vastbenoemde), dan kan je aansluiten als zelfstandige in bijberoep. Je bent zelfstandige in hoofdberoep als de zelfstandige activiteit jouw enige of voornaamste bezigheid is.

  Met vriendelijke groeten,

  Frederik De Schrijver
  Verantwoordelijke Startersservice
  Xerius


Deze vraag beantwoorden