Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Welk soort onderneming vaan een webshop?

Vraag van: 1086 keer bekeken Rechtsvorm

Wij zijn 3 vrienden/studenten (19jaar) die het idee hebben om webshop op te richten. Op onze webshop zouden de mensen kledij kunnen kopen. We zouden dit doen als hobby en als kleine bijverdienste. We vragen ons af welk soort onderneming wij moeten worden en wat de kosten hiervan zijn en wat we allemaal moeten in orde brengen. Eén persoon is in het bezit van een attest bedrijfsbeheer. Zou u ons ook informatie kunnen geven in verband met de auteursrechten (naam van ons bedrijf, patent op onze zelf ontworpen designs op de kledij,etc.) Dankjewel en nog een heel fijne dag gewenst!

1 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Beste,

  het aankopen, ontwerpen en produceren van kleding om te verkopen is een beroepsmatige activiteit waarvoor een zelfstandig statuut vereist is.

  Aangezien jullie met drie personen zijn, zal een vennootschap aangewezen zijn. Binnen een eenmanszaak is het juridisch gezien niet mogelijk om met meerdere personen samen te werken. Er zijn verschillende vennootschapsvormen mogelijk. De keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Om de meeste geschikte vorm voor jullie te bepalen, maak je best een afspraak bij een boekhouder of accountant. SBB bracht een handige praktijkgids uit over ‘samenwerken en vennootschappen’. U kunt deze gids gratis downloaden via de website http://www.sbb.be.

  Dat één persoon beschikt over de basiskennis bedrijfsbeheer is voldoende om van start te kunnen gaan.

  Wanneer jullie blijven studeren en de inkomsten per persoon eerder beperkt zullen zijn, kunnen jullie inzake sociaal statuut van de zelfstandige opteren voor het zogenaamde ‘artikel 40’. Dit wil zeggen dat jullie de sociale bijdragen van een zelfstandige in bijberoep betalen op voorwaarde dat het inkomen op jaarbasis maximum 6.721,20 euro (per persoon) bedraagt.

  Wat de auteursrechten betreft, zou ik contact opnemen met het Agentschap Ondernemen. Zij geven gratis advies over bescherming van intellectuele eigendom: http://www.agentschapondernemen.be/themas/intellectuele-eigendom

  Vriendelijke groeten,
  Nathalie Put


Deze vraag beantwoorden