Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Wat moet ik doen wil ik in orde zijn?

Vraag van: 1700 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben momenteel werkzaam als verkoper, en overweeg een zelfstandig bijberoep als dj. Wat moet ik doen om volledig in orde te zijn? En wat zijn de eventuele kosten/ lasten ?

4 Antwoorden 1. Jo Buts - Xerius

  Beste Wim,

  Zolang je minstens halftijds loontrekkende blijft, zullen je activiteiten als DJ die je naast uw loontrekkende activiteit uitoefent, steeds een bijberoep blijven. M.a.w. weinig kosten en risico’s!

  Vooreerst stap je naar het ondernemingsloket om uw ondernemingsnummer aan te vragen (kostprijs 81,5 euro). Vanaf dan ben je officieel zelfstandige en ben je verplicht om ook uw aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds in orde te brengen. Je bent namelijk ook als zelfstandige in bijberoep verplicht om sociale bijdragen te betalen.

  Hoeveel sociale bijdragen je moet betalen, is afhankelijk van je inkomsten die je als zelfstandige in bijberoep genereert. Verdien je als zelfstandige minder dan 1419 euro, dan ben je vrijgesteld van bijdragen. Verdien je meer dan dit bedrag, dan betaal je 22% aan sociale bijdragen op je netto belastbaar inkomen als zelfstandige (= het inkomen dat u over een volledig jaar realiseerde als zelfstandige, na aftrek van uw kosten, maar voor belasting).

  De aanvraag van een ondernemingsnummer en de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds kan in één beweging via hetzelfde ondernemingsloket. Bijkomend dient uw ondernemingsnummer ook geactiveerd te worden voor BTW-doeleinden. Die BTW-activatie kan ook via het ondernemingsloket of via het bevoegde BTW-kantoor.

  Met vriendelijke groeten,

  Jo Buts
  Adviseur ondernemers
  Xerius 2. Wim

  Beste Jo ,

  Dank u wel voor de info, hier kan ik zeker mee verder …

  Mvg

  Wim 3. Wim

  Nog heel even een ander vraagje.

  Belastingen vallen dan waarschijnlijk in de schijf tussen de 40 en 50 % als ik goed geinformeerd ben. En dat zou dan zijn op het bedrag dat ik meer verdien dan met mijn vaste job ? of heb ik het mis ?

  Mvg

  Wim 4. Zelfstandigen.be

  Zo zou je het kunnen stellen, Wim.

  Helemaal correct is het om een onderscheid te maken tussen enerzijds jouw loon en anderzijds de belastbare winst uit je activiteiten als DJ.

  De belastbare winst is het bedrag van je omzet minus kosten (en sociale lasten).

  Dus in die zin klopt je redenering zolang je maar weet dat het om 2 verschillende inkomens gaat.


Deze vraag beantwoorden