Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Wat moet ik doen om in orde te zijn?

Vraag van: 1205 keer bekeken Algemeen

Stel: ik ga een overeenkomst aan met een bedrijf in het buitenland en lever diensten aan hun cliƫnteel. Hiervoor ontvang ik een percentage van de opbrengst. Er wordt mij langs alle kanten een ander verhaal verteld. Volgens sommigen zou ik zelfstandige zijn en een ondernemingsnummer moeten aanvragen en een btw-aangifte doen. Dat is moeilijk omdat ik geen facturen maak. Ik word gewoon uitbetaald door het bedrijf voor de gepresteerde diensten aan hun cliƫnteel. Anderen zeggen mij dat ik enkel een ondernemingsnummer moet aanvragen en voor de rest gewoon mijn verworven inkomsten moet aangeven aan de belastingen onder "extra inkomsten". En een laatste versie, is dat ik naast het ondernemingsnummer en aangeven onder extra inkomsten ook facturen zou moeten opstellen aan het bedrijf. Ik zou nu heel graag weten, indien ik hiermee van start wil gaan, wat ik nu juist moet doen. Kan u mij hierover informeren?

1 Antwoorden  1. zelfstandigen.be

    De optie “extra inkomsten” kun je vergeten. Die is niet op jou van toepassingen (het klopt ook niet dat je in dat geval enkel een ondernemingsnummer moet aanvragen).

    De hamvraag is wat er tussen jou en de buitenlandse onderneming overeengekomen wordt. Is het de bedoeling dat jij jouw commissieloon aan hen factureert of maken zijn een commissieloonnota op?

    Aangezien het een buitenlandse onderneming betreft, is het wellicht beter om zelf te factureren en dan zul je inderdaad een boekhouding moeten voeren en btw-aangiftes indienen. Best dat je een boekhouder/account hiervoor contacteert.


Deze vraag beantwoorden