Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Wat mag en kost zelfstandige in bijberoep?

Vraag van: 2544 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik zou graag binnenkort beginnen als fietshersteller aan huis in bijberoep.

Mag ik nu al een website online zetten en reclame op bestelwagen zetten of moet ik hiermee wachten tot alles officieel in orde is ?

Wat is ongeveer de kost van boekhouder voor een bijberoep?

2 Antwoorden 1. Berenod0099

  Vermoedelijk wachten tot alles in orde is.

  Als je een website hebt en bestelwagen met reclame, verondersteld men dat je al actief bent, en voor dit moet je geregistreerd zijn.

  En je zal natuurlijk je kosten die je maakt willen inbrengen, dit kan dus ook alleen vanaf wanneer je volledig geregistreerd bent!

  Kost voor boekhouding kan veel verschillen in prijs, bijvoorbeeld ga je BTW plichtig zijn of niet, hoe groot gaat je boekhouding zijn (aantal facturen, onkosten enzovoorts).
  Normaal kan je de meeste van je boekhouding zelf doen als ZIB, om te registreren bij het ondernemingsloket moet je sowieso kunnen bewijzen dat je bedrijfsbeheer kent (diploma/attest), en zou je dus de basis moeten kennen.

  Er zijn ook programma’s die je daar mee kunnen helpen, Google bijvoorbeeld cashaca, hetwelk excellent en goedkoop is. 2. Claudia

  Beste Bjorn

  De kostprijs van een boekhouder hangt van heel veel verschillende factoren af.

  Welke vorm zal je onderneming aannemen?

  Eenmanszaak of vennootschap?
  Laat je vooral niet afschrikken door het woordje “vennootschap” want we spreken dan niet onmiddellijk over een EBVBA, BVBA, NV maar eventueel van een VOF of GCV met een beperkt startkapitaal. Bij die laatste vennootschappen ben je eveneens hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk maar heb je in sommige gevallen wel een fiscaal voordeel. Deze vormen zijn vooral interessant indien je je bijberoep op lange termijn ziet.

  Welke omzet verwacht je te realiseren met je onderneming?
  Kan je kiezen voor de BTW-vrijstelling als kleine vrijgestelde onderneming of dien je kwartaalaangiftes voor de BTW in te dienen?

  Hoeveel aankoop- en verkoopfacturen verwacht je?

  Hoe zal je de documenten afleveren?
  Ordelijk en overzichtelijk of bij wijze van spreken in een schoenendoos.

  De aankoop van goederen en diensten voor de opstart van je zelfstandige activiteit kan je op vlak van de personenbelasting wel nog in mindering brengen. Je moet hierbij wel steeds rekening houden met de actuele waarde van de goederen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om goederen die je hebt aangekocht tijdens een opleiding “fietsenmaker” alsnog in te brengen in je zaak. De “actuele” waarde is echter steeds een discussiepunt bij een eventuele controle.

  Op vlak van BTW is de hoofdregel dat je slechts BTW kunt aftrekken vanaf het ogenblik dat je geregistreerd bent als BTW-belastingplichtige. Heel af en toe wordt het bij een controle alsnog toegestaan om de BTW te recuperen als de aankopen heel duidelijk waren ter voorbereiding van de zelfstandige activiteit op voorwaarde dat je een conforme factuur kan voorleggen opgemaakt aan de onderneming in oprichting. MAAR dit hangt alweer af van controle tot controle.

  Aarzel niet om mij te contacteren indien u nog bijkomende vragen heeft.


Deze vraag beantwoorden