Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Wat komt er kijken bij een zelfstandig bijberoep?

Vraag van: 5001 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik wil graag zelfstandige in bijberoep worden met een nagelstudio. Wat is er allemaal voor nodig buiten een diploma bedrijfsbeheer en aansluiting bij sociale kas? Wat kan ik allemaal inbrengen? Ook “relatiegeschenken”? Ik werk als hoofdberoep 20u/week.Moet ik dan veel belastingen betalen?

2 Antwoorden 1. Herman Dailybits

  Je moet minimaal een halftijds arbeidscontract hebben, wat bij jou het geval is.

  Het beste is om eens langs 1 van de vele startersloketten te gaan. Voor het inbrengen van kosten moet je natuurlijk wel eerst zorgen voor een omzet, die deze kosten kan rechtvaardigen. 2. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  M.b.t. het boekhoudkundige deel neemt u best contact op met een boekhouder. Deze persoon kan u zeggen wat er allemaal boekhoudkundig als kost ingebracht kan worden.

  Om te kunnen starten als zelfstandige zijn er enkel formaliteiten die vervuld moeten worden

  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften.
  Het plaatsen van gelnagels en de verkoop van geschenken en eventueel cosmetica is niet gereglementeerd. U gaat wel op eer moeten verklaren dat u enkel een nagelstudio gaat uitbaten en niets gaat doen dat geregelementeerd is voor schoonheidsspecialiste, masseuse en voetverzorgster.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  U dient tevens uw rekeningnummer bij te hebben van een rekening die speciaal geopend werd voor de zelfstandige activiteit.

  2) aanvraag BTW nummer
  Na ontvangst van het ondernemingsnummer dient u een BTW nummer aan te vragen. Dit kan via ons (60,50 euro) maar dit kan u ook zelf in orde brengen.

  3) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Ook deze verplichte aansluiting kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in bijberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 74,22 euro per kwartaal (tarief 2012 – tarief 2013 nog niet gekend) gelinkt aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.393,70 euro. U dient er wel rekening mee te houden dat, indien u meer verdient dan dit grensbedrag u achteraf moet bijbetalen. Dus het is aangeraden om dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel tijdig te laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.

  4) aansluiting ziekenfonds
  Dit kan tenslotte ook via ons in orde gebracht worden. Indien u dit wenst kan u naar ons ziekenfonds overstappen zodat u slechts één contactpunt heeft voor al uw vragen. Een aansluiting bij ons ziekenfonds kan al vanaf 4 euro per maand en per persoon. Wij kunnen u dan tevens een zeer goede hospitalisatieverzekering aanbieden en een product gewaarborgd inkomen.

  5) Vergunningen
  In sommige gevallen (wanneer u de klanten bijvoorbeeld iets gaat aanbieden om te drinken, wanneer u muziek laat horen in uw zaak, …) is er tevens een vergunning vereist maar ook dit kunnen wij voor u nagaan en eventueel aanvragen.

  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/

  Indien u wenst te starten als zelfstandige of hierover extra info wenst te bekomen kan u steeds contact opnemen met mijn collega’s. Hierbij kan u een lijst vinden met de contactgegevens van onze kantoren.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden