Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Wat hou ik over, welke rechten verlies ik?

Vraag van: 1340 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ga als ZIB beginnen te werken in het weekend en zal maandelijks een bedrag van +/- 1250€ kunnen faktureren. Gedurend heel het jaar door. Wat hou ik ervan over?

Ik werk vanuit thuis en bezoek klanten, welke kosten kan ik inbrengen zodat mijn netto winst hoger zou liggen? (elektriciteit? Gsm rekening? Internet? Brandstof auto? Deel van lening huis?...) Ik werk momenteel ook als arbeider in het bouwsector. Welke rechten kan ik nu verliezen? :

-Als ik ziek zou worden heeft mijn ZIB statuut invloed? Heb ik dan recht op ziekteverlof.

-Als ik ontslaan zou worden, heb ik nog recht op een uitkering?

-Verlies ik ook bv kindergeld?

Alvast bedankt voor uw antwoorden

1 Antwoorden 1. Janique - Securex Ondernemingsloket

  beste Julien,
  u moet rekening houden dat u 20,5% in het 1e jaar tot 22% vanaf het 4e jaar aan sociale bijdragen zal betalen op uw nettojaarinkomen uit uw zelfstandig bijberoep. Daarbij komt nog de belasting die afhankelijk zal zijn van de hoogte van uw totale inkomen. Uw inkomen uit uw ZIB zal immers bovenop uw inkomen uit uw loontrekkende activiteit komen en zal dus wellicht in de hoogste fiscale schalen vallen.

  Uw ZIB heeft geen invloed op eventuele uitkeringen van het ziekenfonds indien u tijdens de arbeidsongeschiktheid ook uw ZIB staakt, noch op het kindergeld. Indien u ontslagen wordt, kan de voortzetting van uw ZIB wel in het gedrang komen en kan het zijn dat u een keuze zal moeten maken; ofwel wordt u zelfstandige in hoofdberoep ofwel staakt u uw ZIB ofwel is uw ZIB van die aard dat u het mag voortzetten binnen de opgelegde normen door de inspecteur van de RVA in samenloop met een werkloosheidsvergoeding.

  Indien u uw ZIB uitoefent tijdens economische of technische werkloosheid, zal u dit moeten aanduiden op uw werkloosheidskaart en zal u voor die dagen geen uitkering ontvangen.

  Wat betreft de kosten die u wilt maken, wendt u zich beter tot een boekhouder/accountant.

  Kijk zeker eens op volgende site voor info inzake starten : http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/

  Er worden ook opleidingen voorzien voor toekomstige starters, zie opleidingskalender :
  http://www.securex.be/nl/groep/trainingen-en-seminaries/kalender/

  succes !


Deze vraag beantwoorden