Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Wat doen bij verkoop van investering tijdens / na afschrijvingsperiode?

Vraag van: 2751 keer bekeken Boekhouden

Ik las hier en daar over de manier van investeringen afschrijven maar ben er nog niet helemaal aan uit.
Hoog tijd om me in te schrijven voor een cursus Boekhouden, maar misschien kunnen jullie mij alvast helpen bij een resem vragen omtrent dit onderwerp.

Stelling 1: Verkoop van activa direct na aankoop

Ik koop op 1 oktober 2014 een toestel voor 1000 euro dat uitsluitend voor mijn bijberoep dient. In 2015 investeer ik in iets waardoor het toestel in principe overbodig wordt. Ik verkoop het toestel datzelfde jaar voor bijvoorbeeld 700 euro.

1) Wat moet ik dan noteren bij de aangifte in 2015? Aankoopsom (1000) bij uitgaven, verkoopsom (700) bij inkomsten? (300 euro verlies dus)
2) Of moet die investering afgeschreven worden voor de periode in 2014? Hoe zit het dus met afschrijven van een investering die je eigenlijk op 5 jaar zou afschrijven, wanneer je die gaat verkopen in het jaar van aankoop of het jaar erna?
3) Hoe zit het met een aankoop van een toestel onder de 500 euro als dat de enige investering is op een heel jaar?  Kan die aankoop niet direct bij 'kosten', of moet die werkelijk afgeschreven worden?

Stelling 2: verkoop van activa na afschrijving

Ik investeer dit jaar in een toestel van 2000 euro. Ik schrijf het af op vijf jaar (20%/jaar).

4) Wat is nu de juiste manier van afschrijven?
a) 400eu per volledig jaar, nadien boekwaarde is nul, eventuele verkoop (bv 500 euro) van afgeschreven investering gaat naar winst?
b) 2000 (aankoopsom) - 500 (geschatte restwaarde) = 1500, af te schrijven op 5 jaar
300eu per volledig jaar, na vijf jaar is de boekwaarde nul, wat doen bij verkoop?

5) Hoe zit het met "investeringsaftrek", zeker in een jaar waarin de winst marginaal is, of onbestaande? Negeren, of gebruik van maken direct, of gespreid over de afschrijvingsperiode?

Delen jullie even jullie gezond verstand, want het mijne ligt in de knoop...

3 Antwoorden



  1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

    Beste,

    het toestel dat u gekocht heeft in 2014 zal gedeeltelijk als kost opgenomen worden in 2014.

    Stel dat de gebruiksduur normaal 5 jaar is zal u in 2014 200 euro in kost mogen nemen.

    De boekhoudwaarde van het toestel bedraagt op 31/12/2014 dan 800 euro.

    Als u in 2015 dit toestel verkoopt zal er een meerwaarde (opbrengst) of minderwaarde (kost) zijn.

    ivm je tweede vraag:
    Stelling 2: verkoop van activa na afschrijving

    Ik investeer dit jaar in een toestel van 2000 euro. Ik schrijf het af op vijf jaar (20%/jaar).

    4) Wat is nu de juiste manier van afschrijven?
    a) 400eu per volledig jaar, nadien boekwaarde is nul, eventuele verkoop (bv 500 euro) van afgeschreven investering gaat naar winst?
    >>> dit is correct. Enkel moest je in de loop van het jaar gestart zijn mag je maar het aantal actieve maanden afschrijven dus stel je bent begonnen op 01/07/2014 dan mag je maar voor 6/12de van 20% in 2014 afschrijven.

    b) 2000 (aankoopsom) – 500 (geschatte restwaarde) = 1500, af te schrijven op 5 jaar
    300eu per volledig jaar, na vijf jaar is de boekwaarde nul, wat doen bij verkoop?

    >> persoonlijk zou ik niet met een restwaarde werken., dus volledig afschrijven. Als de boekwaarde nul is zal alles wat je er nog voor krijgt inderdaad een winst betekenen

    5) Hoe zit het met “investeringsaftrek”, zeker in een jaar waarin de winst marginaal is, of onbestaande? Negeren, of gebruik van maken direct, of gespreid over de afschrijvingsperiode?

    >> als je geen winst hebt wordt deze overgedragen. Op zich is de gespreide investeringsaftrek iets interessanter. Je hebt ook nog het belastingkrediet voor de aangroei voor beroepsactiva.

    Als je nog vragen hebt stuur me gerust een mailtje

    http://www.hanseynikel.be

    Delen jullie even jullie gezond verstand, want het mijne ligt in de knoop…

    Stel verkoopprijs is 700 dan heb je een verlies van 100 euro die je dan ook als kost kan inbrengen

    Het feit of je iets moet afschrijven hangt af van de gebruiksduur van het toestel. Als je iets koopt van 500 euro dat 5 jaar meegaat, moet je dit in principe op 5 jaar afschrijven



  2. Carbofisc

    Stelling 1

    Als je in 2014 koopt en in 2015 verkoopt, dan zal je al een jaar afgeschreven hebben. Bij verkoop moet je dan werken met een meer- of minderwaarde.
    Hoeveel investeringen er zijn is onbelangrijk.

    Stelling 2
    Het gaat over de vermindering in waarde, dus uiteraard gaat het enkel over de vermindering in waarde van de aankoopprijs over de economische levensduur.
    Zo lang het bedrijfsleider gebruikt wordt dient het opgenomen te worden in je afschrijvingstabel, en bij verkoop zitten we, zoals hierboven met een meerwaarde.

    Inzake investeringsaftrek, hangt het af van het goed, en kan je op dat moment beslissen wat fiscaal het interessantste is.



  3. DJ voor elk feest

    Ik bekijk deze posts opnieuw omdat ik mijn belastingaangifte nu in orde breng.
    Bedankt voor jullie antwoorden, trouwens.

    “Ik koop op 1 oktober 2014 een toestel voor 1000 euro dat uitsluitend voor mijn bijberoep dient. In 2015 investeer ik in iets waardoor het toestel in principe overbodig wordt. Ik verkoop het toestel datzelfde jaar voor bijvoorbeeld 700 euro.”

    Als ik het goed begrijp, dan geef ik voor 2014 200 euro in als kost (afschrijfjaar 1/5). In 2015 stop ik met afschrijven, en noteer ik 100 euro bij kosten (800 boekwaarde – 700 verkoop).

    Voor alle duidelijkheid: wat moet ik doen met de (nummering) van mijn factuur van de verkoop?
    Ik kan die 700 euro toch moeilijk gaan inbrengen als omzet, allicht. Ik heb alles verrekend, en zit met een minderwaarde.

    Als ik in 2016 de totale omzet bereken door de factuurbedragen op te tellen, moet ik het bedrag van die ene factuur er eigenlijk van tussen laten, of mijn totaal klopt langs geen kanten.


Deze vraag beantwoorden