Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Wat doe ik het beste?

Vraag van: 1280 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben zelfstandig in bijberoep geworden. Aangezien ik een drukke bediende job heb staat deze activiteit nog op een laag pitje. Ik vrees dan ook om mij blauw te betalen aan BTW en sociale bijdragen.

Ik zou maar iets van een €400 winst dit jaar maken. Vraag ik dan best een vrijstelling van BTW en sociale zekerheid aan?

Behoud ik beter mijn BTW dusdanig ik ook mijn aankopen zoals eigen GSM, benzinekosten en restaurants (in functie van mijn activiteit) kan laten aftrekken van de BTW dusdanig toch iets aan mijn activiteit te kunnen overhouden?

Hopelijk kan u wat duidelijkheid scheppen, want ik kan er momenteel niet meer aan uit omtrent wat ik nu het beste doe :)

1 Antwoorden 1. Nick Dupaix - Xerius

  Beste,

  Onder een bedrag van 1.423,90 euro winst betaalt u geen sociale bijdragen. U kan hiervoor dan ook op basis van uw huidige inkomen een vrijstelling voor de sociale bijdragen bekomen.

  Om vrijstelling van de BTW te verkrijgen mag uw bruto omzet cijfer niet boven de 15.000 euro liggen.

  De vrijstelling van de BTW heeft als voordelen dat de onderneming:
  – geen btw moet aanrekenen aan haar klanten
  – geen btw moeten doorstorten aan de overheid
  – geen periodieke btw-aangiften moet indienen

  Dit betekent echter ook dat u in geen enkel geval de BTW die u aan uw leveranciers heeft betaald, in aftrek kan brengen.

  U kan nog steeds uw beroepskosten in mindering brengen bij de keuze voor een vrijstelling van de BTW. Uiteraard kan u
  wel niet de BTW recupereren. Voor meer informatie betreffende de beroepskosten raden we u aan om een boekhouder te contacteren

  U kan best ook contact opnemen met uw plaatselijk BTW-controlekantoor voor praktische richtlijnen omtrent de wijziging naar Btw-vrijstelling.

  Met vriendelijke groeten,

  Nick Dupaix
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden