Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Wanneer starten als ZIB?

Vraag van: 1187 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben bediende. Nu zou ik graag van mijn hobby een ZIB willen maken. Maar aangezien deze eventuele inkomsten sterk kunnen variƫren, ben ik niet zeker om als ZIB te beginnen. Ik verklaar me nader. Ik ben graficus. Als hobby verzamel ik antieke merkhorloges. Nu zou ik graag een webwinkel willen beginnen, en antieke merkhorloges erop willen verkopen. Maar het gaat hier dan om een kleinschalig gebeuren. Het is dus zeer goed mogelijk dat ik maanden niets verkoop, en dan eens een maand een paar. Is het in dit geval wel raadzaam om te starten als ZIB ?

1 Antwoorden  1. SBB Accountants en Adviseurs

    Voor een occasionele of eenmalige activiteit zonder beroepskarakter moet u geen ondernemingsnummer aanvragen. Maar het aankopen van antieke horloges met de bedoeling ze terug te verkopen is wel degelijk een beroepsactiviteit, ook al gaat het maar om enkele horloges per jaar. In principe moet u dus een ondernemingsnummer aanvragen.

    De opstartkosten als zelfstandige vallen wel mee. 81,5 euro voor de aanvraag van het ondernemingsnummer. De sociale bijdragen variƫren naargelang het inkomen. Blijft uw inkomen uit de zelfstandige activiteit op jaarbasis onder de minimumgrens van 1419,50 euro dan kunt u een vrijstelling aanvragen.

    Indien uw jaaromzet maximum 5.580 euro zou bedragen dan kunt u ook de kleine ondernemersregeling inzake btw aanvragen.

    U moet wel nog rekening houden met de belastingen. Dat kan wel tegenvallen aangezien uw inkomsten als zelfstandige bijgeteld worden bij uw inkomen als loontrekkende waardoor ze vaak in een hogere belastingsschijf terecht komen. Anderzijds kunt u wel aftrekbare beroepskosten ten laste nemen van uw belastbaar resultaat…


Deze vraag beantwoorden