Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Wagen nu kopen en afschrijven vanaf volgend jaar?

Vraag van: 1499 keer bekeken Boekhouden

In febr. 2013 start ik als zelfstandig stagiair vastgoedmakelaar.

Ik heb nu in december 2012 een tweede wagen gekocht om volgend jaar beroepshalve te gebruiken.Ik heb de garagist gevraagd om te facturen in 2013 - wat mogelijk is, maar om te kunnen genieten van de eindejaarsacties (= extra korting) moet de wagen nog ingeschreven worden bij de DIV in 2012.

Kan ik daardoor moeilijkheden ondervinden in 2013 voor wat betreft de BTW-aftrek van de wagen ?

Dank.

1 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Eerst en vooral moet je rekening houden met het feit dat de btw ook de nodige regels voorziet in verband met de facturatietermijn. Het btw-wetboek bepaalt dat de factuur moet opgemaakt worden ten laatste op de 5de werkdag van de maand die volgt op de levering van het goed of het verrichten van de dienst. De garagist mag dus in principe niet “zomaar” later factureren. Aangezien hij de btw op de verkoop moet doorstorten aan de Staat, ligt het risico bij een te late opmaak van de factuur wel bij hem.

  In verband met het recht op afrek van btw op de aankoop van de wagen is het zo dat de btw-administratie aanvaardt dat de belastingplicht ontstaat op het moment dat men het ondubbelzinnig voornemen uitdrukt om een geregelde werkzaamheid te gaan uitoefenen. Op deze manier gaat het recht op aftrek van btw op de investeringen niet verloren of wordt dit niet verlaat. Je kan dus al voordat je uitgaand diensten gaat leveren een btw-nummer aanvragen en de btw op de investeringen recupereren.

  Wordt je btw-nummer pas geactiveerd vanaf 1 februari 2013, dan kan je de aankoopfactuur van de wagen nog steeds opnemen in de eerste btw-aangifte die je zal indienen (deze van februari 2013). Je moet wel opletten dat de factuur aan alle factuurvoorwaarden voldoet. Zo niet, heb je een risico dat de btw-administratie het recht op aftrek van btw verwerpt.

  Voor de directe belastingen mag je de wagen ook pas beginnen afschrijven vanaf 2013 en niet vanaf 2012 aangezien de activiteit pas aanvangt in 2013.

  Voor bijkomende vragen kan je uiteraard altijd contact opnemen met één van onze lokale consulenten.


Deze vraag beantwoorden