Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Wagen en benzinekosten

Vraag van: 955 keer bekeken Boekhouden

Beste,

Mijn vriendin wil binnen aanzienlijke tijd een eigen zaak (nagelstudio) opstarten, en zij zou hierbij verplaatsingen moeten maken.

Ikzelf die het attest bedrijfsbeheer gaat behalen ben bezig met het een ondernemingsplan, niet verplicht voor m'n vriendin haar zaak, maar wel voor de desbetreffende cursus. Dit ondernemingsplan is een (nuttige) geseling. Dit vlot soms aardig, maar ik kom geregeld vast te zitten.

Momenteel stoot ik op de factor 'wagen'.

Een tijdje geleden kochten we een tweedehands wagentje van 21 jaar oud.

Men schrijft wagens af over een periode van 5 jaar, ik voel de bui al hangen, ik kan waarschijnlijk onze corsa niet meer afschrijven in de belastingen, juist? Kan U mij dit bevestigen aub.


Verder zit ik nog met een vraag over de 'benzine'.

Ik ben nog aan het bijleren, vergeef me dan ook mijn onkunde, maar er bestaat blijkbaar een ingewikkelde 75% regel voor die benzine. Mits dat wat te bestuderen kan ik die regel nog wel vatten, maar wat nergens bij vermeld staat is over hoeveel procent van mijn 'naftbak' het dan wel mag gaan voor de fiscus.

Houd ik mijn ticketjes/facturen bij van mijn tankbeurten en bereken ik die 75% op een volle naftbak, of houdt ik op punctuele maar ook zeer omslachtige wijze het exact aantal kilometers bij dat gereden wordt naar de klanten? Of bereken ik het aantal dagen per week dat die wagen gebruikt gaat worden voor beroepsdoeleinden? (klinkt mij logischer).

Kan U mij hierover uitgebreider informeren aub.

Dank bij voorbaat.

2 Antwoorden

 1. Beste antwoord


  Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste,

  U kan de auto nog afschrijven. Ik zou hiervoor dan 3 jaar nemen.

  Beste de autokosten en benzinekosten hebben 2 beperkingen.

  Enerzijds de beperking prive gebruik. U moet bepalen welke percentage beroepsmatig is. Verhouding beroepsmatige km / totale km. (Ps woon werkverkeer is prive) De kost die dan nog overblijft is aan 75 % aftrekbaar. 2. JF

  Beste,

  Dank voor het woordje uitleg. Ik ben hiermee al een heel eind op weg geholpen.


Deze vraag beantwoorden