Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Waaraan beginnen als ZIB?

Vraag van: 1685 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste,

Ik ben Roemeens. Ik ben hier pas getrouwd met een Belg en we hebben samen 1 kindje. Ik werk voltijds 38/38 in een centrum geestelijke gezondheidszorg.

Ik zou graag vertalingen doen als bijberoep. Maar aangezien ik niet van hier ben, ik heb geen idee waarmee te starten. Iemand heeft gesuggereerd dat ik als zelfstandig in bijberoep kan starten.

Ik heb natuurlijk veel vragen erover, zoals :

-hoe kan ik starten, of hoe is het best dat ik start ZIB of iets anders?

-hoeveel kost voor zoiets te doen?

-hoeveel belastingen zal ik betalen?

-ga ik al mijn rechten als loontrekkende verliezen?

-zou ik nog recht op werkloosheidsuitkering hebben als ik mijn hoofdjob verlies?

Dank u hartelijk.

5 Antwoorden 1. [email protected]

  Beste,

  Ik raad u aan om naar het ondernemingsloket te gaan en u daar in te schrijven en aan te sluiten als bijberoeper Voor de btw zou ik u aanraden om in eerste instantie te werken onder de vrijstellingsregeling.

  De inschrijving kost rond de 80 euro. De winst die u maakt is onderhevig aan belastingen en sociale bijdragen. De sociale bijdragen bedragen ongeveer 22% als u meer dan 1400 euro verdient. De belastingen hangen van u ander inkomen af maar u bent snel aan de schijf van 40% die tot 50% kan oplopen + gemeentebelasting. U verliest geen rechten als loontrekkenden, behoudens denk ik het recht om ouderschapsverlof gespreid te nemen. Bij jobverlies heeft u nog recht op een uitkering als u voordien met uw zelfstandige activiteit gestart bent.

  Succes 2. Janique - Securex Ondernemingsloket

  beste,
  zoals hierboven vermeld, zal u bij een ondernemingsloket moeten langsgaan om een ondernemingsnummer aan te vragen. http://www.securex.eu/seats.nsf/frmSeats?ReadForm&Lang=N.

  Aangezien u voltijds werkt, kan u als zelfstandige in bijberoep beschouwd worden. Uw rechten uit uw loontrekkende statuut blijven behouden. Indien u echter een ouderschapregeling neemt, bekijkt u best vooraf met de RVA of u uw uitkering kan behouden. De sociale bijdragen zijn in verhouding tot uw nettojaarinkomen uit uw zelfstandige activteit. Voor de belastingen komt dit inkomen bovenop uw loontrekkende inkomen.

  Kijk eens op volgende site, waar u een overzicht van alle verplichtingen bij de opstart van een zaak : http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/start/administratieve-formaliteiten/sociale-bijdragen/

  veel succes 3. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Andreea,

  U kan ons best contacteren of u met uw diploma kan starten. Als u op basis van uw diploma kan starten, kan u onmiddellijk starten.

  Alle praktische tips kan u vinden via http://www.startersgps.be

  De bijdragen kan u simuleren via onze online-tools. http://www.zenito.be/nl/berekening-sociale-bijdrage

  De RVA beslist of u nog werkloosheid kan krijgen in combinatie met het zelfstandig bijberoep.

  Het ondernemingsnummer kan u online aanvragen of in één van onze kantoren http://www.zenito.be/nl/kantoren

  succes met je opstart,

  Bart Pittoors
  Adviseur Studiedienst Zenito Ondernemingsloket en Sociaal Verzekeringsfonds 4. Andreea Soricu

  Dag,

  Bedankt voor jullie antwoorden.

  Ik heb geen diploma. Maar wel ervaring. Toen ik nog in Roemenië was, werkte ik in een advocatenkantoor en daar deed ik de vertalingen van contracten voor onze buitenlandse cliënten van het Roemeens in het Engels en omgekeerd. De notaris deed alleen maar zijn stempel op mijn vertalingen.

  Nu, ik weet dat voor wettelijke documenten moet ik gecertificeerd zijn, en het is daarom dat ik zou dat hier niet willen doen. Maar voor andere type van vertalingen het is niet verplicht dat men gecertificeerd is.

  Is zo een diploma vereist voor ZIB te starten?

  Groetjes
  Andreea 5. Jeroen Kegeleers - Xerius

  Beste Andreea,

  Om te kunnen starten moet je de kennis bedrijfsbeheer bewijzen. Dit kan op basis van een diploma of op basis van ervaring. Ervaring als werknemer moet wel in een leidinggevende functie zijn en minstens 5 jaar bedragen gedurende de laatste 15 jaar.

  Als je zelf de kennis bedrijfsbeheer niet kan aantonen, kan je eventueel beroep doen op het diploma van je echtgenoot. Als hij loontrekkende is hoeft hij hiervoor niet aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

  Met vriendelijke groeten,

  Jeroen Kegeleers
  Klantverantwoordelijke ondernemingsloket
  Xerius


Deze vraag beantwoorden