Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

VZW oprichten naast eenmanszaak

Vraag van: 1477 keer bekeken Rechtsvorm

Beste,

Ik ben zelfstandig in bijberoep (eenmanszaak) en ben gestart met de verkoop van portretschilderijen en andere hondenartikelen.
Ik werk deeltijds (4/5de) als bediende.
Nu had ik graag een vzw opgericht (we zijn met drie- familie), om dus de volledige/gedeeltelijke opbrengst/winst van mijn artikelen aan mijn eigen vzw te schenken. Is dit mogelijk?

Wat lijkt u de correcte en meest voordelige weg die ik moet bewandelen?

Mag ik dan ook met mijn vzw de gemaakte onkosten (bv. aankoop wagen, huur pand vr opvang...- zaken die ik WEL nodig heb voor de vzw maar niet voor mijn eenmanszaak) uit de vzw putten, terwijl ik dus ook in dienstverband werk en hieruit een vast inkomen heb, én dus een inkomen heb met de eenmanszaak?

Is dit legitiem en gangbaar?

Alvast bedankt voor het antwoord.

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste Linda,

  Wat is het doel van uw VZW? de verkoop van portrerschilderijen is een economische activiteit, en houdt dus wel een winstoogmerk in.

  Wagen in een vzw is een voordeel van alle aard.
  Ik zie niet echt de meerwaarde van de vzw in om eerlijk te zijn.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Linda Verniers

  Beste Alain Carels,

  Alvast bedankt. Nu, het is absoluut niet de bedoeling dat ik een financiële meerwaarde beoog met de vzw, maar wel dat ik nu ook 20% schenk aan vzw’s ten voordele van honden. En dat ik dan liever zelf een vzw opstart, waar ik 100% achtersta.
  De vzw zou zich specifiek richten naar alle hondeneigenaren toe, wiens baasjes niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen door ziekenhuisopname of rusthuis. Een vzw die deze honden enerzijds een huiselijke opvang biedt, en anderzijds ervoor zorgt dat de baasjes die hun dieren met pijn in het hart hebben MOETEN afstaan, toch nog per mail, fb, of effectief via bezoek, hun huisdier te zien krijgen.
  Op die manier zou ik 50% van de opbrengst van mijn activiteiten aan mijn vzw willen schenken, en dit geld effectief willen inzetten voor dit beoogde doel. Uiteraard heb ik dan wel een plaats nodig om deze dieren te kunnen opvangen, en een (oude) bestelwagen om de dieren te kunnen transporteren.
  Dus de vraag is: Kan dit? VZW én eenmanszaak. En 50% van de winst gemaakt binnen de eenmanszaak investeren in de eigen vzw? Bedankt om nogmaals te willen antwoorden. 3. Carbofisc

  Je eenmanszaak en VZW zijn in principe strikt gescheiden. Je eenmanszaak zal voor 100% belast worden, en als je dan 50% afstaat aan de vzw, verandert dit er niets aan.

  Ik zou dit niet als piste nemen.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden